Kárt okozott a fagy a gyümölcsösökben

Fotó: AFP / INDRANIL MUKHERJEE

-

Bajban a barackok, de az almák és a körték megúszták.


Nem múltak el nyomtalanul a múlt heti fagyok a magyarországi gyümölcsösökben – írja a Magyar Nemzet. A felmért rügykárokból kiderült, a kajszi- és az őszibaracknál már most számolhatnak a gazdák termésveszteséggel – mondta Apáti Ferenc, a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács gyümölcsfőbizottságának elnöke.

Ahol az éjszakai hőmérsékletek nem zuhantak mínusz 12 és mínusz 14 fok alá, ott egyetlen gyümölcsfaj sem szenvedett virágrügy-károsodást, ahol viszont mínusz 14 és mínusz 19 fok között volt a hőmérséklet, már nagyobb mértékű a károsodás a kajszibarackban és az őszibarackban, de még épen maradhatott a virágrügyek legalább 20-40 százaléka, amelyből akár teljes termés is kialakulhat, ha a következő két hónapban kedvező lesz az időjárás.

Igazán nagy gond ott van, ahol mínusz 20 fok körüli, illetve alatti lehűlés alakult ki. A Dunántúl nagy részén, Bács-Kiskun, Csongrád déli részén jelentős virágrügy-károsodást szenvedett a kajszi- és az őszibarack. Valószínűleg olyan mértékű a rügykárosodás, hogy terméskieséshez fog vezetni, illetve lesz számos vállalkozás vagy ültetvény, ahol fel kell készülni akár a teljes terméskiesésre is.

A cseresznyénél, a meggynél és a szilvánál szintén várható terméscsökkenés, de valószínűleg nem lesz súlyos a fagykár, míg az alma és a körte esetében nem kell tartani érdemi károsodástól.