K.I.-nének elege lett Rákóczi Feriékből

Fotó: Hemera / Andrey Tsidvintsev

-

A Médiatanács két egymás utáni ülésén is eljárást indíthat a Class FM -mel szemben, ezúttal egy hallgatói bejelentés alapján. A tét Simicskáék évi 1-1,5 milliárd forint tiszta profitja.


A Médiatanács egy héttel ezelőtti üléséhez hasonlóan ma, február 23-án is napirenden lesz az ország leghallgatottabb rádióműsorának, a Class FM Morning Show-jának megítélése. A napirend alapján ezúttal K. I.-né bejelentése miatt tárgyalják a három „celeb", Rákóczi Feri, Sebestyén Balázs és Vadon Jani reggeli beszélgetős műsorának január 27-ei és 28-ai adását.


Múlt héten egy december végi és egy január eleji műsor miatt indult eljárás, mert a műsorszámokat a 16 éven aluliaknak nem ajánlott korhatár-besorolás helyett 12 éven aluliaknak nem ajánlott kategória szerint tették közzé. A hatóság szerint a kifogásolható műsorrészek


nem a korosztály számára feldolgozható módon használt humorral, kifigurázva és elfogadható konfliktusmegoldásként ábrázolták az erőszakot, valamint a felvetett szexuális témákat érzelemmentesen, erős obszcén kifejezésekkel ábrázolták.

A műsorvezetők konkrétan a Kölnben szilveszterkor elkövetett szexuális molesztálásokat, támadásokat tárgyalták kifogásolható módon. Másfél éve ugyanakkor az ELTE gólyatáborában történt nemi erőszakkal poénkodtak a Morning Show-ban, amiért a Class FM-et félmillió forintra büntették.


A szakértők szerint azonban nem is annyira az egyszeri pénzbüntetések érhetik érzékenyen a rádiócsatornát üzemeltető Advenio Zrt.-t, hanem a halmozott jogsértések következménye. A rádióadó frekvenciaengedélye ősszel jár le, de a Médiatanács, ha szabálytalanságokat talál, akár már nyáron megvonhatja a műsorsugárzás jogát.

Márpedig az Advenio Zrt. a kormányfővel hadilábon álló Simicska Lajos egyik legfontosabb üzlettársának, Nyerges Zsoltnak a tulajdonában van. Ha elveszítik a frekvenciát, akkor évente újabb 1-1,5 milliárd forint adózott nyereségtől esnek el.