Jól teljesítenek a nyugdíjpénztárak az idén

Fotó: AFP / BEN STANSALL

-

A legeredményesebb önkéntes alap több mint 13 százalékot hozott, de más, sok részvényt tartó portfólióval is 5-10 százalékot lehet keresni.


Az önkéntes nyugdíjpénztáriak alapjai közül az Allianzé lett a nyertes: a kockázatvállaló portfólió több mint 13 százalékos hozamot ért el szeptember végéig. Ebben az alapban nagyon magas a részvények aránya, s elsősorban azoknak ajánlják, akik legkevesebb 20 év múlva mennek nyugdíjba – írja a Világgazdaság.

Hasonlók az arányok a második legjobban teljesítő nyugdíjalapnál, az OTP Önkéntes Nyugdíjpénztár dinamikus portfóliójánál, amelyet 16-35 éves ügyfeleknek ajánlanak, 90 százalék körüli részvényhányaddal. Az alapnak csaknem 10 százalékot nőtt az árfolyama január óta. A jellemzően legalább 40 százalékban részvényeket tartó növekedési portfóliók hozama 5,6-9,55 százalék között volt kilenc hónap után, a legeredményesebben az OTP-nél kezelték a vagyont, de a többi növekedési alap is megverte az állampapírokat.

Az önkéntes pénztáraknál a magas kockázatú alapok viszonylak kicsik, a legtöbb tag az úgynevezett kiegyensúlyozott alapokban tartja a pénzét. Utóbbiak az elmúlt években szépen hoztak, az idén viszont már nem veszik fel a versenyt a növekedési alapokkal, az év eleje óta 4,1-6,8 százalék között teljesítettek. A Honvéd és az OTP nyugdíjpénztár kiegyensúlyozott alapjainak hozama megközelítette a 6,8 százalékot. Az MKB kiegyensúlyozott portfóliója 6 százalék fölötti, az Aegoné és az Allianzé 5 százalékot meghaladó hozamot ért el.