Jól fialó céget szemelt ki magának a MET egyik tulajdonosa

Fotó: MTI / H. Szabó Sándor

-

A gázpalackokat forgalmazó Prímagázt a hollandoktól veszi meg Nagy György, aki ezzel évente félmilliárd forintot kaszálhat. Az üzletember a Wallisnál nőtt fel, az utóbbi években pedig a MET 12 százalékos tulajdonosaként a gázkereskedelmen gazdagodott tovább. Íme, az eredeti tőkefelhalmozás folyamata.


A PG Investment Kft. még decemberben kötött adásvételi szerződést a Prímagázra, az irányításszerzést már csak a Gazdasági Versenyhivatalnak kell jóváhagynia. A PG Investmentet ősszel alapította néhány vállalkozáson keresztül Nagy György, akinek immár kiterjedt cégbirodalma van.


Nagy üzleti tevékenységét annál a sokat emlegetett Wallisnál kezdte, amelynél az elmúlt évtizedekben az egykor fideszes Gansperger Gyulától a baloldalhoz húzó Bajnai Gordonig sokan megfordultak, de alapvetően végig egy milliárdoshoz, Veres Tibor nevéhez kötődött. Nagy György a Wallis egyik alapítója volt, bő 12 százalékos tulajdonosi hányaddal, a vezérigazgatói székben őt követte a későbbi kormányfő, Bajnai Gordon.

Habár Nagy György neve nem olyan sűrűn szerepel a hírekben, az elmúlt években számos nagy ügylettel kapcsolatban volt. Az egyik ilyen a MET-csoport előretörése a hazai gázkereskedelemben. Ez az a cég, amely Nyugat-Európából hozott be olcsón gázt, és ezen az üzleten – amelyet elvileg az állami MVM is megoldhatott volna – akkora nyeresége keletkezett, hogy 2012-ben több mint 70 milliárd forint osztalékot kaphattak a tulajdonosok. Köztük a 12,6 százalékkal részesülő Nagy György.

Az üzletember 2014-ben már tudta, hogy ennek egy részét hova teszi: a húsiparba. Egy évvel ezelőtt bevásárolta magát az eredetileg Csányi Sándor által elindított mohácsi vágóhídba. Ezt a beruházást az állam is támogatja több mint egymilliárd forinttal. Csányi és cége, a Pick ezzel egyáltalán nem szorult ki, sőt, a vágóhíd elsősorban a szalámigyár alapanyagigényét elégíti ki, várhatóan már ettől az évtől.

A jelek szerint azonban maradt még befektethető pénze Nagy Györgynek, hiszen a napokban szerződést írt alá a holland SHV Holdings tulajdonában lévő Prímagáz Hungária Ipari és Kereskedelmi Zrt. megvásárlására. A PB-gázpalackokat és autógázt forgalmazó vállalatnak évente 20-22 milliárd forint az árbevétele, amelyen rendre adódik mintegy félmilliárd forint osztaléka a tulajdonosnak. A cég tavaly még újítani is tudott, immár webáruházban is forgalmazza termékeit, sőt, a legnagyobb kiskereskedelmi lánccal, a Tescóval is szerződést kötött az értékesítésre.

Összességében egy folyamatosan erősödő és a jelek szerint sokszor egymást is kisegítő üzleti körről van szó, hiszen a MET-ben tulajdonos Molon keresztül Csányi Sándor sem áll távol az olaj- és gázbiznisztől, miközben az ugyancsak MET-ben érdekelt Garancsi István mintegy másfél évvel ezelőtt vette meg a Wallis-berkeiből kikerült Market Építő Zrt.-t. Garancsi ezzel a vállalkozással száll be a lakásépítésbe, nem másutt, mint a Kopaszi-gáton, ahonnan a Fidesz néhány évvel ezelőtt sikeresen kitúrta a baloldalhoz közelálló üzleti köröket, néhány napja pedig az üzletember egyik cége vette meg a területet. De Nagy György is újabb, jól fialó jószághoz jutott a MET-ben összeszedett milliárdokból.