Jó hír a quaestorosoknak: elindult a kárrendezés

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor

-

Megkezdte működését a Kárrendezési Alap, az igényeket február 15-ig lehet benyújtani.


Megkezdte működését a Kárrendezési Alap (Alap), amely a Quaestor- és Hungária-kötvényes károsultak kárrendezését végzi. A kártalanítás a december végén elfogadott törvény alapján a Quaestor Értékpapír Zrt. által értékesített és a Quaestor Financial Hrurira Kft. által kibocsátott vagy így jelölt kötvényekre, továbbá a Hungária Értékpapír Zrt. által értékesített és a Hungária Gold Kft., valamint a Hungária Ingatlanhasznosító Zrt. által kibocsátott kötvényeket érintő ügyletekre vonatkozik.

A korábban az Alkotmánybíróság által megsemmisített törvény még csak a quaestorosokra vonatkozott, az érintettek körét az új, decemberben elfogadott törvényben bővítették ki. Azoknak a károsultak, akik ennek alapján a 2015. június 5-i határidőre már benyújtották a korábbi alaphoz a kérelmüket, nincs teendőjük. Az új igénylők 2016. február 15-ig nyújthatják be kérelmüket az Alap honlapján elérhető űrlapon.

A Kárrendezési Alap 2016. március 31-ig vizsgálja meg a kérelmek jogosságát, és meg is állapítja a kárrendezés összegét. A jogosultakat az Alap értesíti a kárrendezés összegéről és a kifizetés részleteiről – derül ki a tájékoztatásból.

A kártérítés legfeljebb 30 millió forint lehet, ebből le kell vonni a kibocsátó kötvényein 2008. január 1. óta elért hozam összegét. Ha a hozam levonása után 3 millió forint feletti összeg marad, akkor a 3 millió feletti összegből lejön 11 százalék, majd a korábban kifizetett kártalanítási összeg. Ha a hozam levonása után 3 millió forint alatti összeg marad, akkor kizárólag a Beva által kártalanításként kifizetett összeget vonják le.

A Kárrendezési Alap a www.karrendezesialap.bva.hu oldalon érhető el. Az eljárás ideje alatt az érdeklődők munkanapokon 8–18 óra között hívhatják az ügyfélszolgálatot a (06 1) 580 9490, (06 1) 580 9491, (06 1) 580 9492 telefonszámokon.