Jó évet vár az OTP Bank

-

A bank éves jelentése 2015-ről is pozitív képet fest.


Az OTP Bankcsoport az elemzői várakozásokat jóval meghaladó, 26,694 milliárd forint konszolidált adózott nyereséget ért el a tavalyi utolsó negyedévben, így a csoport éves adózott eredménye 63,171 milliárd forint lett szemben az előző évi 102 milliárd forintos veszteséggel - derül ki a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján péntek hajnalban közzétett jelentésből.

Az OTP csoport konszolidált korrigált adózott nyeresége 62 százalékkal, 16,595 milliárd forintra nőtt 2015 utolsó negyedévében az egy évvel korábbihoz képest, az év egészében pedig 2 százalékos éves növekedéssel 120,245 milliárd forintot ért el. A leánybankok közül a bolgár nagyon jó eredményt ért el, az oroszországi és az ukrajnai cég teljesítménye viszont negatívan hatott az eredményre.

A konszolidált éves eredményhez legnagyobb mértékben, 123,4 milliárd forinttal, a csoport magyarországi tevékenysége járult hozzá annak ellenére, hogy adózott eredménye 10 százalékkal csökkent.

A legnagyobb lakossági bank a közeljövővel kapcsolatban is optimista: a jelentés emlékeztet, hogy 2015 decemberében döntés született a bankadó jelentős mérsékléséről, illetve a 2015-ös brókerbotrányok okozta veszteségek bankszektort terhelő ésszerű megosztásáról. Így az OTP idén 16,1 milliárd forint bankadót fizethet, szemben a tavalyi 34,9 milliárddal.

Pozitív fejleménynek tekintik a lakásáfa csökkentését és a csokot is, ami növelheti a jelzáloghitelek iránti keresletet.