Itt van Tarsoly segélykérő levele Orbánhoz

Fotó: MTI/MTVA / Szigetváry Zsolt

-

Magára vállalta a felelősséget és az államtól kért hitelt vagy tőkét Tarsoly Csaba a miniszterelnöknek írt levelében.


Vállalja, hogy a kialakult helyzetért őt terheli a felelősség, de szerinte a kialakult pánikban a közvélemény feltehetőleg az állami helytállást és felelősség kérdését is felveti – többek között ez olvasható Tarsoly Csaba levelében, amelyet Orbán Viktornak írt március 9-én.

A Quaestor tulajdonosa és vezetője arra hívta fel a kormányfő figyelmét, hogy bár az ő cégeinél „nincs Buda-Cash–helyzet”, az elmúlt időszakban tapasztalt vállalati kötvényeladási hullám a Quaestor-csoportot is elérte. A Quaestor-kötvények fedezete azonban nem likvid, mivel már a 2008-as válság, sőt a Kulcsár-botrány csökkentette a befektetések értékét.

Tarsoly azt a megoldást javasolta, hogy az állam átmenetileg szálljon be a cégbe: adjon hitelt vagy tőkét, amelyből a Quaestor egyből állampapírt jegyezne. A pénz így azonnal visszaszállna a költségvetésbe, a Quaestor befektetői pedig állampapírt kaphatnának a náluk lévő Quaestor-kötvényekért cserébe.

A finanszírozás fedezetéül a Quaestor-birodalom 300 milliárd forintot érő ingatlanjai és egyéb befektetései állnak, hívta fel a figyelmet Tarsoly, aki szerint a portfólió elemeit egy zártkörű alapba kellene helyezni. Ezt az alapot a Magyar Állam valamely vagyonkezelője gondozná.


A levelet március 10-i dátummal iktatta a Miniszterelnökség, és ma tette közzé a kormány, teljes terjedelmében alább olvasható. Orbán Viktor állítólag 2 mondatban válaszolt rá, ezt a két mondatot – és az egész Quaestor-ügy további 12 homályos pontját – még nem ismerjük.


Tarsoly Csaba levele Orbán Viktorhoz