Itt megnézheti, hogy az ön városa bukott-e a Buda-Cash-en

Fotó: MTI/MTVA / Szigetváry Zsolt

-

A kormány rendeletben osztotta el a települések között azt a 245 millió forintot, amelyet a felszámolásra ítélt brókerház károsultjainak ígért. Ebből 67 önkormányzat részesül, ám még így is maradtak olyan települések, amelyek csak futnak a pénzük után.


A kabinet az önkormányzatok kiegészítő támogatására szánt pénzből csípte le az összeget. A legkevesebbet, 120 ezer forintot Darvas község kapja bérek és segélyek kifizetésére. A legnagyobb támogatások is csak 20-25 millió forintot érnek el, Vaja és Beremend városa kap ennyit ugyanarra a célra, mint a legkisebbek. A lista a Magyar Közlönyben olvasható.


Orbán Viktor miniszterelnök tegnap személyesen fogadta azoknak az önkormányzatoknak a vezetőit, amelyek nem jutottak hozzá a pénzükhöz, miután a Magyar Nemzeti Bank először felfüggesztette, majd utóbb vissza is vonta a Buda-Cash Brókerház és az azzal azonos tulajdonosi körbe tartozó négy regionális bank működési engedélyét. Ennek az lett a következménye, hogy a betétesek nem jutottak hozzá a pénzükhöz, ami egy-egy önkormányzat esetében teljesen ellehetetlenítette a bérek és segélyek hónap elején esedékes kifizetését.

Csakhogy így is maradt több település, amely nem kapott meghívót a kormányfői találkozóra, és utóbb a fizetési listára sem került fel. A sonline.hu úgy tudja, hogy országosan tizenheten lettek páriák, egy-egy Fejér és Heves megyei település mellett döntően somogyiak a kárvallottjai a döntésnek. A Nemzetgazdasági Minisztérium indoklása szerint ezeken a településeken a februárban kapott költségvetési támogatás elég volt a márciusban esedékes bér- és segélyfizetésekre.