Itt a friss GDP: mindenki többet várt a magyar gazdaságtól

Fotó: MTI/MTVA / Varga György

-

Az elemzői konszenzus 3,2 százalékra várta a GDP második negyedévi bővülését, a KSH szerint 2,7 százalékos lett a növekedés. A szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint ennél is alacsonyabb: 2,4 százalékos volt a bővülés.


Reggel 9-kor tette közzé a második negyedéves GDP-adatokat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH), eszerint 2,7 százalékkal nőtt a magyar gazdaság (az ország bruttó hazai terméke). Ez az előző év azonos időszakához viszonyított adat.


Nemzetközi összevetésben ez egyáltalán nem számít rossznak, de azért elmarad a 3,2 százalékos elemzői várakozásoktól, és attól is, amit az elmúlt negyedévekben produkált a magyar gazdaság. Az év első negyedévében még 3,5 százalékos volt az éves GDP-ütem, de már 2003. utolsó negyedéve óta 3 százalék fölötti volt a gazdaság gyarapodásának üteme.


Nem sikerült olyan jól a mezőgazdaság


A KSH szerint a mostani megtorpanás elsősorban a mezőgazdaság teljesítményének csökkenése miatt következett be. A növekedésben az iparon belül a járműgyártás, illetve az elektronikai termékek gyártása volt a meghatározó.

Az ipar növekedése ugyanakkor kisebb mértékű volt, mint az előző negyedévben – közölte Szőkéné Boros Zsuzsanna, a KSH főosztályvezetője. A szolgáltató ágazatokban a rendelkezésre álló adatok alapján nincs jelentős eltérés az előző negyedévben tapasztalt tendenciákhoz képest.

Részletesebb elemzéssel később még jövünk.A statisztikai hivatal mindig többféle GDP-számot közöl: van egy úgynevezett szezonálisan és naptárhatással is kiigazított szám, ez 2,4 százalékos lett a második negyedévben. Ez szintén lassulást mutat: 2015 első negyedévében még 3,2 százalékos volt ugyanez a mutató.

Mindig érdekes a megelőző negyedévhez viszonyított növekedés üteme is: ez most 0,5 százalékos lett az eggyel korábbi 0,6 százalék után.


A cseheknek nagyon megy

A KSH adatközlésével egy időben az európai uniós GDP-adatok is pénteken jöttek ki. Régiós versenytársaink közül a cseh gazdaság kiemelkedő ütemben, éves szinten 4,4 százalékkal gyarapodott a második negyedévben, az első negyedévhez képest pedig 0,9 százalékkal bővült.

A gazdaság erősödése mindkét esetben gyorsabb az elemzők által vártnál. Éves szinten 3 százalékos növekedést, az első negyedévhez viszonyítva pedig 0,3 százalékos visszaesést várt az elemzők többsége.

A friss adat 2007 negyedik negyedéve óta (amikor is éves szinten 5,3 százalékos volt a bővülés) a legmagasabb gazdasági növekedést mutatja Csehországban. Az idei egész éves kilátások is javultak: a közelmúltban a cseh jegybank a korábbi 2,6 százalékról 3,8 százalékra módosította a GDP idei várható növekedési rátáját, és a cseh pénzügyminisztérium is emelte előrejelzését: az áprilisi 2,7 százalékról 3,9 százalékra.

A cseh statisztikai hivatal közleménye szerint a gazdasági növekedés minden ágazatban kimutatható: a bővülést támogatja a háztartások erősödő fogyasztása és az egyre növekvő beruházások is. Kedvező tendenciát mutat ki a munkaerőpiaci helyzet is.