IMF: a politikai környezet javulása nélkül nincs növekedési fordulat

-

Az IMF kiadta a márciusi titkos tárgyalások utáni jegyzőkönyvét. Lassú növekedést jósolnak Magyarországnak, és reformok bevezetését sürgetik.


A csütörtökön nyilvánosságra hozott IMF-közlemény szerint az országban 2012-ben véget ért a recesszió, tavaly már 1,1 százalékkal nőtt a GDP. A növekedés főleg a kormányzati beruházásoknak, a növekvő belső fogyasztásnak és a javuló exportteljesítménynek köszönhető. A Valutaalap 2014-re két százalékos bővülést jósol: a fogyasztás és az export mellett növekedhetnek a beruházások is.  A valódi növekedési fordulatra azonban még várni kell, a középtávú előrejelzések visszafogottak. Magas az államadósság és a külső finanszírozási igény is. A külső feltételek sem kedvezőek, ezért nagy a bizonytalanság a piacokon. Ez különösen káros Magyarországra nézve, a piacok bizalmát úgy lehetne visszanyerni ha a gazdaságpolitika átlátható lenne, a kommunikáció pedig egyértelmű – vélik a Valutaalap szakértői. Az IMF szerint a magyar kormány a költségvetési hiány GDP arányos három százalék alatt tartásában viszont elkötelezett: a tavaly 2,4 százalék után 2,9 százalék lehet, leginkább a megszorításoknak köszönhetően. Javaslatokat is adott az IMF a magyar kormánynak: ezek szerint a piactorzító adókat fokozatosan meg kellene szüntetni, csökkenteni kellene a kiadásokat, a támogatásoknak viszont célzottabbaknak kellene lenniük. Egy ilyen jellegű gazdaságpolitika úgy tudná csökkenteni az államadósság hiányát, hogy közben a növekedést sem veszélyezteti. Ami a monetáris politikát illeti, a Valutaalap megjegyzi: óvatosnak kell lenni az alapkamattal. A jelenlegi, 2,7 százalékos kamat rekord alacsony, miközben csökkentek az inflációs várakozások. A jövőben azonban a gazdasági növekedéssel párhuzamosan nőhet az inflációs nyomás, miközben a kibocsátási rés mérséklődése és az egyszeri inflációcsökkentő hatások kifutása is növelheti az inflációs várakozásokat. A bankrendszer is erős nyomás alatt van, a hitelezés mértéke továbbra is csökken – figyelmeztet az IMF. A bankszektor hosszú távú helyreállításának elsősorban a bankok működési környezetének fenntartható javításán kellene alapulnia: csökkenteni kellene az adóterhet és a fel kellene gyorsítani a nemteljesítő hitelekkel kapcsolatos döntések meghozatalát. A jelentés megállapítja, itt lenne az ideje strukturális reformok beindításának. Ahhoz, hogy az ország gazdasága valódi növekedési pályára tudjon állni, nélkülözhetetlen a politikai és az üzleti környezet javítása. Csökkenteni kell a szabályozásból fakadó terheket, racionalizálni kell az adórendszert, és elengedhetetlen a valódi foglalkoztatottság illetve a produktivitás növelése.


Márciusban titokban tárgyalt a kormány az IMF-fel

Március 5-17. között az IMF delegációja Costas Christou vezetésével Budapesten tartózkodott, most nyilvánosságra került miről is tárgyaltak. Noha rendszerint ezeket a találkozókat rendszerint sajtótájékoztató zárja, ez most elmaradt, a szokásos, kétévenkénti konzultáció teljes titokban zajlott. A delegáció tárgyalt Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterrel, Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszterrel, Balog Ádámmal és Gerhardt Ferenccel, az MNB alelnökeivel, valamint kutatóintézetek vezetőivel is – Matolcsy György MNB elnökkel viszont nem. A márciusi volt az első hivatalos tárgyalás azóta, hogy Magyarország 2013-ban, a lejárat előtt visszafizette az IMF-nek a hitelt. Azóta a Valutaalap bezárta budapesti irodáját.