Így tesz különbséget bölcsis és bölcsis között a kormány

Forrás: AFP / JOHN MACDOUGALL

-

A cégek munkahelyi bölcsődéi a fejkvótának csak a 30 százalékát kapják meg - értesült a VS.hu. Az ott dolgozó szülő eleshet az adómentes juttatástól is


Egyelőre nem tűnik túlságosan vonzónak a munkaadók számára a kormány új törvénytervezete, amely ismét meghonosítaná a munkahelyi bölcsődéket. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára, Dávid Ferenc úgy látja, hogy a mikro-, valamint a kis- és középvállalatok "abszolút érdektelenek" az ügyben. A nagyvállalati szférában lehet létjogosultsága a munkahelyi bölcsődének, "de nyilvánvalóan nem szociális alapon".


Külön kérdés, hogy miként kezeli a szabályozás az állami és önkormányzati tulajdonban lévő cégeket. Közpénzből nem nagy művészet vállalati bölcsődét üzemeltetni - állapította meg a főtitkár.

Vagyis két lehetőség áll fenn - vázolta a Dávid Ferenc. Vagy „beszáll” az állam érdemi támogatással a céges bölcsőde üzemeltetésébe, vagy kifejezett vállalati érdek fűződik ahhoz, hogy a kisgyermekek az édesanyjuk, édesapjuk munkahelye közelében töltsék a napot. A cég ezzel a gesztussal akarja „magához kötni” a jól képzett és kreatív fiatal szülőket, akik gyermeket is nevelnek.

A jelek szerint kevésbé valósulhat meg az első verzió. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának tájékoztatása szerint az újonnan meghatározott bölcsődetípusok nem egyforma támogatást fognak kapni. A profitorientált cégek az ellátottak száma után járó összegnek csak egy részét.


A bölcsőde jelenlegi támogatásával azonos fajlagos összegben fog részesülni a mini bölcsőde, valamint főszabály szerint a munkahelyi bölcsőde is - utóbbi esetében kivéve, ha profitorientált cégről, vállalatról van szó, mivel ez esetben alacsonyabb a támogatás összege. A családi bölcsőde esetében szintén a bölcsődének járó támogatás a finanszírozás alapja, amely ez esetben – tekintve, hogy egy egyszerűbb szolgáltatási típusról van szó – arányosan alacsonyabb a bölcsőde számára folyósított összegnél, azonban a 3 év alatti gyermekek ellátása vonatkozásában magasabb összeg jár, mint amennyit jelenleg a családi napközik után fizet a költségvetés.

Úgy tudjuk, hogy a csökkentett összeg a normatíva 30 százaléka lesz. Az állam jelenleg egy-egy bölcsis után évente 494 ezer 100 forintot ad. Ezt a summát jelentős pénzzel egészítik ki a fenntartók, 91 százalékban az önkormányzatok. Ezen felül a bölcsődék 42 százalékában még a szülőkkel is fizettetnek térítési díjat. Így összességében egy klasszikus bölcsődében egy-egy gyerek ellátásának a költsége évente 870 ezer forint - kalkulált kérdésünkre a Magyar Bölcsődék Egyesületének elnöke, Acsainé Végvári Katalin.


Bár az új bölcsődetípusok esetében valamelyest lazítottak a működési engedélyhez szükséges feltételeken, de például az alapterületnek ugyanúgy legalább 3 négyzetmétert kell nyújtania egy-egy gyermeknek. Könnyebbség a megfelelő szakképesítés megszerzése is, mert elég egy legfeljebb 80 órás tanfolyam elvégzése a középfokú iskolai végzettséghez. A bölcsődei gondozók eleve minimálbérhez közeli keresetei miatt azonban nem túl sok költségen lehet faragni.

Tehát azoknak a vállalatvezetőknek, akik mégis bölcsődealapításra adják a fejüket, pénzt is kell találniuk hozzá, mert az állam gyermekenként legfeljebb évi 150 ezer forintot ad hozzá.

A cégek a dolgozókon sem hajthatnak be minden fizetnivalót, és nem csak azért, mert akkor a "jó fejségük" értelmét vesztené. A törvénytervezet eleve kizárja az állami támogatást azokban az esetekben, amikor a szülői hozzájárulás meghaladja az öregségi nyugdíjminimum háromszorosát, vagyis a 84 ezer forintot. Korlát a gyermek családjában az egy főre jutó jövedelem is, mert munkahelyi bölcsődében annak legfeljebb a felét lehet bölcsődei térítési díjként elkérni.

A pontos támogatási összegek várhatóan márciusban derülnek ki, mert akkorra készül el a 2017. évi költségvetés tervezete.


Adókedvezmények, amelyekről alig tudtunk

A legnagyobb munkáltatók mindenesetre érdeklődnek az új lehetőségek iránt. Ez abból is látszik, hogy az adótanácsadók segítségét is kérik ebben a témában. Már csak azért is, mert januártól már féléves babával is vissza lehet menni dolgozni, miközben továbbra is jár a GYED az anyukának (vagy apukának).


Kevesen tudják azonban, hogy a munkáltatók jelenleg is támogathatják a bölcsődei ellátást, méghozzá adómentesen. Ha egy munkaadó hajlandó erre áldozni, akkor se neki, se a munkavállaló szülőnek nem kell adóznia az az összeg után, amelyet a szülő térítési díjként befizet a bölcsődében, és arról a munkaadó nevére kiállított számlát mutat be. Ettől a kedvezménytől ugyanakkor valószínűleg elesnek azoknál a cégeknél, ahol a szűkös források ellenére 2017-től mégis elindítanak egy munkahelyi bölcsődét - vélekedik az RSM-DTM adótanácsadó szakértője, Hegedüs Sándor. Ebben az esetben ugyanis a jelenlegi szabályozás alapján önmagának kellene számlát kiállítania.

Nem kizárt ugyanakkor, hogy a kormány változtat a cafeteriában elszámolható utalványok rendszerén - szakmai körökben legalábbis erről beszélnek. Az ilyen típusú voucher Nyugat-Európában elterjed támogatási forma.

A közelmúltban az ellenzéki Együtt - a Korszakváltók Pártja készített el egy javaslatcsomagot a gyermek- és a munkavállalás összehangolására. Ennek része lenne a bölcsődei utalvány, amelyet a szülő abban az intézményben válthatná be, amelyiket kiválaszt gyermekének. Ez gyermekenként évi 340 ezer forint lenne, a teljes javaslatcsomag 24 milliárd forint többletkiadással járna.