Így lopják a pénzt Magyarországon

Fotó: RIA Novosti / Fedorenko Vladimir

-

Évek óta romlik a korrupciós helyzet Magyarországon, amely immár rendszerszintűvé vált, és szinte legalizálták is – közölte szerdai sajtótájékoztatóján a Transparency International. A szervezet éves listáján megint közelebb kerültünk a zűrzavaros afrikai államokhoz.


Továbbra is a skandináv térség országai a legkevésbé korruptak a világon, ezekben a közszektor átláthatóan és elszámoltathatóan működik, azaz a közpénz elköltése mindenhol nyilvános – mondta szerdai sajtótájékoztatóján Martin József Péter, a Transparency International Magyarország ügyvezető igazgatója. A most bemutatott lista másik végén Angola, Dél-Szudán és Szudán található. Ezekben az országokban azonban nincs is felelős állami vezetés.korrupció, csokoládé, euró,

A lista, ami számít

A Korrupció-érzékelési index 2015 a gazdaság, a társadalom, illetve az államit intézményszektor korrupciós fertőzöttsége alapján méri a közszektor korrupcióját. Ez a világ legátfogóbb és legtöbbet használt korrupciós indexe. A rendszerben 0-tól 100-ig terjedő skálán mérik a korrupciót, ahol a 0 jelenti a nagyon fertőzött területet, a 100 pedig az egyáltalán nem korrupt területeket jelzi. A listában 168 ország szerepel.

Magyarország a 168 országot tartalmazó listán 50. helyen áll 51 ponttal. Az előző évhez képest három pontot rontottunk, így olyan országokkal vagyunk egy szinten, mint Bahrein, Kuvait, vagy Szaúd-Arábia. Ez utóbbi ország egy ponttal meg is előzte Magyarországot. Uniós összehasonlításban sem szerepeltünk túl fényesen, a 28 tagállamból csak négy ország szerepelt hazánk mögött: Görögország, Románia, Olaszország és Bulgária.

Magyarország hosszú évek óta lejtmenetben van, a 2000-es évek környékén még a régióban a második helyen állt, 2012-ben is a negyedik helyen, ebből lettünk idén a hetedik-kilencedik helyezettek holtversenyben.


Élmezőny és sereghajtók

1. Dánia

2. Finnország

3. Svédország

4. Új-Zéland

5. Hollandia

5. Norvégia

... 50. Magyarország

...163. Angola

163. Dél-Szudán

165. Szudán

166. Afganisztán

167 Észak-Korea

167 Szomália


Sok pénztől esünk el a korrupció miatt

A korrupció nemcsak morális, hanem gazdasági kérdés is, a visszaélések növekedésével párhuzamosan romlott az ország versenyképessége is – mondta Martin. Ez azért fontos, mert így a külföldi nagy cégek nem hazánkat fogják választani jövőbeli beruházásaiknál, avagy másként mondva, nem itt fognak munkahelyeket teremteni. Amikor azt kérdezték az üzletemberektől, hogy mi a sikeres üzlet legnagyobb akadálya Magyarországon, akkor a szabályozási bizonytalanságot a korrupció követte a második helyen a válaszok között.Rossz hír, hogy a magyar versenyképesség az elmúlt 15 évben zuhanórepülésben volt, és ennek a trendnek még mindig nincs vége – véli TI ügyvezető igazgatója. Mint elmondta, hogy 2001-ben még a 28. helyen voltunk a Világgazdasági Fórum Versenyképességi Jelentésében (WEF-GCI), ebből csúsztunk a 63. helyre 2015-ben. Amennyiben csak az intézményi pillért nézzük, azaz az intézményrendszer átláthatóságát és hatékonyságát, úgy még rosszabb a helyzet, hiszen a 97. helyen áll Magyarország.


Főként az állam csal

Sokatmondó adat, hogy a Világgazdasági Fórum adatai szerint a közpénzek illetéktelen felhasználásában országunk a 119. helyen áll a 140-ből, míg a kormánytisztviselők részrehajló döntései kategóriában a 125-dikek lettünk. „A magyar korrupciót számos dologgal le lehet írni, de a legfontosabb, hogy rendszerszintűvé vált és legalizálták” – mondta Martin, aki szerint a kormány közelében lévő vállalatok, üzletemberek busás hasznot húznak a közbeszerzésekből, míg mások teljesen kiszorultak belőle.


A hazai korrupció fontos eleme az, hogy a közpénzeket jogi eszközökkel magánpénzzé alakítják.

„Az állami intézmények sem működnek megfelelően, nincs már meg a fékek és egyensúlyok rendszere, a bíróság az egyetlen állami intézmény, amely meg tudta őrizni függetlenségét. Ám azok sem tesznek a korrupció ellen, akiknek ez lenne a dolga, így például az ügyészség sem” - mondja Martin.


hálapénz, paraszolvencia, egészségügy


Jó hír, hogy legalább az utcai korrupció valamennyire visszaszorult az országban, így például a rendőrségi kenőpénz is kisebb probléma. A hálapénz azonban kiirthatatlan a magyar társadalomban. Jó hatása volt Martin szerint az adóhatósághoz bekötött pénztárgépek bevezetésének is, ám az összkép így is rendkívül borús. „Egyre inkább úgy tűnik, hogy haveri kapitalizmus van kialakulóban. Mindenki abban érdekelt, hogy jó kapcsolatokat építsen ki a kormánnyal, és nem abban, hogy minél jobb teljesítményt nyújtson” – foglalta össze a lényeget Martin, aki szerint ezt a tendenciát a rengeteg uniós pénz is erősíti, hiszen annak az elköltéséről is a kormány dönt.

A TI felvetéseit cégadatok is megerősítik. Ezek szerint 2013-ban és 2014-ben a Simicska Lajoshoz köthető , a közbeszerzéseken veszíteni nem tudó Közgép összesen több mint 170 milliárd forint bevételre tett szert és 17 milliárd forint nyereséget termelt. 2015-ben már Garancsi István (Market) és Szíjj László (Duna Aszfalt) voltak a legsikeresebbek, de Mészáros Lőrinc cégei is szépen gyarapodtak. A Garancsi Istvánhoz köthető cégek 46,5 milliárd forint értékű közbeszerzést nyertek el el 2015-ben, míg a Szíjj László érdekeltségébe tartozó Duna Aszfalt és konzorciumi partnerei közel 62 milliárd forint közpénzzel lettek gazdagabbak, de Mészáros vállalkozásainak is majdnem 40 milliárd forint értékű állami megbízás jutott.„A hivatali visszaéléseknél rendkívül alacsony a vádemelések aránya, tavaly példáiul 2644 feljelentésből mindössze 119 végzett így” – vette át a szót Ligeti Miklós, a TI jogi vezetője. „Paks II titkosítása ügyében nem látunk nyomozásokat, nem látjuk annak előnyét, hogy 10-12 milliárdot hogyan költünk el. Az sem gyanús Magyarországon senkinek, hogy az utóbbi években 200 milliárd forintot kitevő tao-támogatások zöme politikai kapcsolatokkal rendelkező csapatokhoz, így például Felcsútra került, főleg olyan cégektől, amelyek rendre jól szerepeltek a közbeszerzéseke” – emelte ki Ligeti.


bontási munkálatok, Székesfehérvár, Sóstói Stadion