Hulladékkartellt leplezett le a versenyhivatal

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

-

Három cég megegyezett az ólomakkumulátor-hulladék piacának felosztásáról. 112 millió forint bírságot szabott ki rájuk a versenyhivatal.


Egyeztetett a felvásárlási árak rögzítéséről, a piac felosztásáról és a stratégiai adatok megosztásáról három cég a hulladékgazdálkodási piacon. A 2013-ban folytatott tevékenység miatt a jogsértésért összesen 112 millió 520 ezer forint bírságot szabott ki rájuk a Gazdasági Versenyhivatal (GVH).

Az Alcufer, a Fe-Group és a Jász-Plasztik egyeztetéseket folytatott egy ólomakkumulátor-hulladék gyűjtését érintő konzorcium létrehozásáról. A megállapodás a jászberényi kohó üzembe helyezését követően valósult volna meg – áll a GVH közleményében.


Az egyik céggel megegyezett a versenyhivatal

Ez volt az első alkalom, hogy a GVH nyilatkozattételre hívta a vállalkozásokat, és megkérdezte tőlük, hogy részt kívánnak-e venni egyezségi kísérletben az eljárás gyors és eredményes befejezése érdekében.

Ezután az Fe-Group egyezségi nyilatkozatot nyújtott be, amelyben önkéntesen elismerte a jogsértés elkövetését, így a vele szemben alkalmazott bírságot 10 százalékkal csökkentette a versenyhivatal.