Holnap jön az újabb csapás a Simicska-birodalom ellen

Fotó: Cultura Creative / Zero Creatives

-

A Médiatanács újabb eljárás megindításáról dönt az üzletember érdekkörébe tartozó Class FM-mel szemben. Az ismételt elmarasztalás megkönnyíti, hogy Simicska Lajosék már a nyáron elveszítsék az ország leghallgatottabb rádiófrekvenciáját.


A Médiatanács keddi napirendjén négy olyan eljárás szerepel, amely a médiatörvény megsértését feltételezi, ám ezek közül csak egy tűnik súlyosnak, ez pedig a Class FM-é. A feltételezés szerint a csatorna reggeli műsorában, a Morning Show-ban azokat az előírásokat szegték meg, amelyeket a gyermekek és kiskorúak védelmében fogalmaztak meg a médiatörvényben.


A showmanek igazi nagyágyúk, Sebestyén Balázs, Rákóczi Feri és Vadon Jani. A Médiatanács vélelmezése szerint a vizsgált decemberi és januári adásokban olyasmik hangoztak el műsoraikban, amelyek alkalmasak


a tizenhat éven aluliak fizikai, szellemi vagy erkölcsi fejlődésének kedvezőtlen befolyásolására, különösen azáltal, hogy erőszakra, illetve szexualitásra utal, vagy témájának meghatározó eleme az erőszakos módon megoldott konfliktus.

Forrásaink azt mondták, hogy a Médiatanács most még csak arról dönt, hogy megindítja az eljárást, de az csak később derül ki, hogy lesz-e szankció a szolgáltatóval szemben. Ez pedig abból a szempontból érdekes, hogy a frekvenciát üzemeltető Advenio Műsorszolgáltató Zrt. tulajdonosa, Nyerges Zsolt annak a Simicska Lajosnak az üzleti partnere, akinek a gazdasági érdekeltségeire az elmúlt hónapokban rossz idők köszöntettek.

A Közgép elvesztette az M4-es autópálya építésére kapott megbízását, és egyéb közbeszerzési pályázatokon sem sikeres, mióta Simicska Lajos összeveszett Orbán Viktor kormányfővel. Immár az állami hirdetések sem Simicskáék reklámfelületein landolnak, sőt még a hirdetőoszlopaikat is felszedték, a TV2-t pedig Andy Vajna halászta el az üzletember egy másik partnerétől, Fonyó Károlytól.

A Class FM jelenleg az ország leghallgatottabb rádiója, napi 2,6 millió embert ér el, novemberben viszont lejár a frekvencia-engedélye. A gyakorlat azonban az szokott lenni, hogy az első 7 évet szinte automatikusan meghosszabbítják további öttel, kivéve, ha a csatorna ismételten és súlyosan megszegi a hatósági szerződést.

A Médiatanács az utóbbi hónapokban már többször elmarasztalta a Class FM-et, és az Advenio Zrt. most egy újabb eljárással néz szembe. Márpedig a testület a frekvenciaengedély lejárta előtt már négy hónappal megvizsgálhatja, hogy az üzemeltető folytathatja-e a műsorszolgáltatást. Ha a Class FM súlyos jogsértéseket követett el az első időszakban, márpedig az elmarasztalások erre utalnak, akkor Simicskáék számára már a nyár közepétől megszűnhet az évente 1-1,5 milliárd forint tiszta hasznot hozó rádiózás.


Új kormányközeli rádió indult

A Karc FM éppen ma, vagyis február 15-én kezdte meg adását, és ahogy azt sejteni lehetett, a frekvenciát elnyerő Hang Adás Kft. csak ideig-óráig volt az üzemeltető, hiszen a Magyar Időkben Gajdics Ottó főszerkesztő a minap közölte:


Liszkay Gábor, a Magyar Idők Kiadó vezetője, amikor a Napi Gazdaságot megvásárolta, opciós jogot szerzett erre a kft.-re, és hamarosan élni fog ezzel a jogával.

Pedig nem volt egyszerű becserkészni a Gazdasági Rádió frekvenciáját. A Médiatanácsnak ehhez többször vissza kellett vonnia a határozatát, ellenkező esetben jogsértés miatt vélhetően a bíróság tette volna ezt meg. Végül is úgy sikerült nyugvópontra jutnia a nagy frekvenciaosztozkodásnak, hogy a Karc FM megkapta a 105,9-es MHz-et, a Gazdasági Rádió stábja pedig Trend FM néven folytatta műsorát a 94,2-es hullámhosszon.