Holdjáróra hasonlító robot hozhatja ki a zöldségeket

Forrás: Starship Technologies

-

Senki sem szeret szatyrokat cipelni a boltból hazafelé - gondolta a Skype két alapítója, ezért feltalálták az árukiszállító-robotot. A Starship nevű gép ugyan nem repül, mint az Amazon kereskedőház által beígért szállító drón, cserébe viszont nagyobb terhekkel is meg tud birkózni.


Az orosz holdjárók és egy szennyest tároló kosár szerelemgyerekének tűnő robotot mobilappon lehet követni, amikor pedig megérkezik a ház elé, ugyanezzel az appal lehet kinyitni a csomagtartóját. A gép az idő 99 százalékában önjáróan közlekedik, kamerákkal deríti fel maga előtt az utat és a saját térképére támaszkodva próbálja kikerülni az akadályokat. Ha mégis megakadna, akkor a központban ülő emberek átvehetik az irányítást a gép felett. Szóval a Starsheep pont olyan, mint az amerikai Reaper drón, csak Hellfire rakéták helyett karalábét cipel.A cég egyelőre még belső teszteket folytat a robotokkal, 2016 nyarán azonban már feltűnhetnek London Greenwich negyedében, ahogy erős sétatempóban (6,5 km/óra) viszik az árut.


A Starshipet azért érzik nagy ötletnek a cég alapítói, mert 5-30 perces pontossággal tervezhetővé teszi a kiszállítás idejét. Ez lényegesen kisebb időszelet, mint amit ma a házhoz szállító cégek vállalnak. A Starshipet ráadásul elektromos motorok működtetik, így környezetbarátabb is a furgonos megoldásnál.Azt egyelőre még nem lehet tudni, hogy a robot mekkora távot tud megtenni egy feltöltéssel, és a készülék árát sem hozták nyilvánosságra. Van viszont a cégnek egy olyan ígérete, hogy alig egy fontból, azaz majdnem ötszáz forintból meg tudja oldani a zöldség hazaszállítását. Ez pedig nem drágább, mint a hasonló szolgáltatások.