Hogyan vegyünk mosógépet?

Fotó: MTI / Bruzák Noémi

-

Ha kizárólag az árat nézzük, akkor nem feltétlenül éri meg a legtakarékosabb gépet megvenni. Mosógépszámtan a Bukszától.


A legfontosabbak:

  • Az A+-os gépek a legnépszerűbbek, ám akad olyan márka, amely már 80-90 ezerért is odaadja a legtakarékosabb, A+++-os gépet.
  • A vásárlók általában a 80-100 ezer forintos (átlagár 84 ezer forint), 6 kilós töltetű gépeket keresik.
  • Ha kizárólag az árat nézzük, akkor nem feltétlenül éri meg az A+++, mert az ára sokszor csak 8-14 év múlva térül meg.
  • A nagyobb, 7-8 kiló ruhát elnyelő gépek óvatosabban bánnak a ruhákkal.
  • Egy mosás a Buksza számításai alapján körülbelül 50 forintba kerül korszerű (A+, A++, A+++) gépekkel.Pörög a mosógépbiznisz: a kormány az energiazabáló mosógépek cseréjéhez támogatást ad, az erre szánt keret nagyon gyorsan kimerült, ezért csütörtökön bejelentették, hogy megduplázzák az erre igénybe vehető forrásokat. A támogatás A+-os mosógépnél 25, A++osnál 40, A+++-osnál pedig 45 ezer forint. A pályázatokat júliusban bírálják el; a vásárlást később, majd a támogatásról szóló papírral lehet lebonyolítani.


A megduplázott keret ellenére is korlátozott a támogatottak száma, de akkor is érdemes elgondolkodni a cserén, ha 8-12 éves vagy annál régebbi gépünk van, a megtakarítás ugyanis több ezer forint lehet évente. Ha egy 2003-as vagy 2005-ös gyártású gépet lecserélünk egy korszerű, A+-osra, akkor 5-7 ezer forint lehet a megtakarítás éves szinten.


Mire figyeljünk?

A választás során azonban észnél kell lenni, mert nem elég csak a címkére koncentrálni. A Buksza több ismert kereskedő (Media Markt, Edigital.hu, Márkabolt.hu) kínálatából választott ki nagyjából azonos töltőtömegű mosógépeket. Az eredmény legalábbis érdekes.


Van olyan szupertakarékos (A+++-os) készülék, amely bár tényleg kevés vizet és áramot fogyaszt a többiekhez képest, annyival drágább, hogy a felára (az A+-osokhoz képest) 8-14 év alatt térül meg. Közhelyszámba megy, de a márka is lényeges: akad olyan márka (Indesit), amely már a 80 ezer forintos ár alatt kínál A+++-os készüléket. Szintén meglepő, hogy vízfogyasztásban hatalmas különbségek lehetnek: van olyan A+++-os gép, amely egy év alatt 1000 literrel kevesebbet kér 220 mosáshoz (az ezer liter egyébként 660 forintba kerül a csatornadíjjal együtt). A Buksza kalkulációi szerint egy mosás körülbelül 50 forintba került a korszerű gépekkel.

Vásárlásnál a gépek energiacímkéjét kell megnézni, azon belül is az éves áram- és vízfogyasztást. A korszerű gépek jellemzően 150-200 kilowattórát és 7,3-9,9 köbméter vizet fogyasztanak 220 mosást alapul véve. A vásárlásnál a gép energiacímkéjén szereplő kilowattórát meg kell szorozni 37 forinttal, ez lesz az éves áramfogyasztás, a víznél pedig 600-650 forintot számoljunk köbméterenként. A kettő összegéből adódik a mosógép éves költsége. Ez durván 11-13 ezer forint.

Emellett érdemes a zajszintet, a töltőtömeget és az egyéb funkciókat megnézni. Majd a pénztárcától függően kiválasztani a legjobbat. Fontos, hogy a mosógépprogramban az A+++-os gépekre adott 45 ezer forintos támogatás lenyeli az A+-osokhoz mért különbséget, így aki teheti, érdemes azt választania.


A vízfogyasztásnál feltüntetett értéket, ha literben adták meg, akkor 0,6-0,65-tel szorozzuk meg, így kijön forintban a vízfogyasztás. Az áramfogyasztásnál megadott értéket (8 kwh) pedig szorozzuk meg 37 forinttal, így jön ki a mosásokhoz köthető éves áramkiadás. A kettő összegéből adódik a mosógép éves fenntartási költsége (amortizáció nélkül). Egy mobiltelefonnal még a boltban is könnyedén kiszámolhatjuk, melyik gép a legkedvezőbb az adott árkategóriában.


Mit keresnek?

A Buksza által megkérdezett kereskedők tapasztalatai azt mutatják, hogy a vásárlók árérzékenyek, azaz nem feltétlenül fizetnek többet a takarékosabb gépekért: az A+-os gépek a legnépszerűbbek. Szánthó Balázs, a Media Markt koncepciómenedzsere a Buksza kérdésére azt mondta, jelenleg az A+ energiabesorolású készülékek a legkeresettebbek, de az elmúlt egy-két évben egyértelmű a tendencia, hogy növekszik az érdeklődés az A++ és A+++ besorolású mosógépek iránt is. Ami az árakat illeti, a 85-100 ezer forintos kategória megy a leginkább.

A szakember jelezte, hogy a mosógépcsere-program még a pályázati szakaszban van, ennek konkrét hatása ősszel lesz érzékelhető.

Az Extreme Digital rövid tavon visszaesést vár a mosógépforgalomban, mert a potenciális vásárlók arra számítanak, hogy nyernek a pályázaton, ezért elhalasztják a vásárlást. A cég szerint óriási forgalombővülés nem várható, mivel körülbelül 25 ezer mosógépre lesz elég a támogatás, ami az éves mennyiségnek csupán a 6 százaléka.


Felültöltősök legendája

Az Extreme Digital szerint szintén az A+-os gépek mennek a legjobban: január óta a eladott mosógépek 70 százaléka tartozott ebbe a kategóriába. Az A++-osok adták az eladások ötödét, a legtakarékosabb (A+++-os) gépek részesedése pedig 10 százalékos volt. Az eladott gépek legnagyobb része – 50 százaléka – 6 kilós töltettel rendelkezett, de jelentős még az 5 kilós gépek aránya (35 százalék). A húsz legnépszerűbb modell átlagos vízfogyasztása évi 8300 liter, ám az Edigital.hu szakértői szerint ez nem releváns a vásárlók számára, ők inkább az áramfogyasztást nézik.


A cég közölte azt is, hogy régebben az elöltöltős és felültöltős gépek aránya kiegyenlített (50-50 százalékos) volt, de amióta elterjedtek a keskeny elöltöltős mosógépek, azóta az arányok eltolódtak ez utóbbiak felé. A felültöltős mosógépek kifejezetten a volt szocialista országokban terjedtek el, mivel a panellakásoknak nagyon kis méretű fürdőszobájuk volt, és ezeknek a gépeknek csupán 40 cm a mélységük. A nagyobb fürdőszobával rendelkezők közül sokan megszokásból még mindig a felültöltős mosógépre esküsznek. Ezt azzal magyarázzák, hogy két helyen van felfüggesztve a dob, ezért tartósabb, vagy nem folyhat ki belőle a víz stb. „Ezek az előnyök már csak városi legendák” – vélik az edigitalos szakértők.


Megjegyzés: A cikkben szereplő kalkulációkat a Media Markt, az Extreme Digital, a Csereprogram.hu és a KSH adatai alapján készítettük.