Hogyan vegyünk hűtőgépet?

Fotó: MTI / Bruzák Noémi

-

Más a helyzet, mint a mosógépeknél, sok esetben megéri A++ besorolásút választani. Hűtőmatek és grafikonos segítség a Bukszától.


Korábbi cikkünkből kiderült, hogy érdemes matekozni egy kicsit, mielőtt mosógépet vásárolunk, hiszen előfordulhat, hogy a legtakarékosabb gépek ára csak 12-14 év alatt térül. Azaz, ha csak a kiadásokat nézzük, akkor hiába környezetbarátok, drágább lesz a fenntartásuk.


A mosógépek után a másik állandó háztartási tartozékot, a hűtőgépeket nézzük meg, és mindjárt egy közhelyes javaslattal indítunk. A hűtőgépeknél is a mérettel együtt növekszik az ár, ezért először is azt mérjük fel, hogy ténylegesen mennyi cuccot teszünk a mélyhűtőbe és a hűtőbe. Teljesen felesleges 150-200 ezer forintért egy 2 méter magas hűtőt vásárolnunk, ami félig üres lesz a használatba vétel után. Ezen lehet a legtöbbet spórolni.Az energiafogyasztás tekintetében a mosógépekhez hasonlóan sorolják be a hűtőgépeket is. Az A+++ jelzésű a legtakarékosabb, majd jön az A++, az A+, az A, B és így tovább. Ha 8-10 évnél vagy annál régebbi hűtőgépünk van, és anyagilag is belefér a csere, akkor mindenképp érdemes meglépni. A CECED Magyarország Egyesülés energiakalkulátora szerint a 8-15 éves gépek 500-600 kilowattórát fogyasztanak éves szinten, ezzel szemben a hasonló méretű korszerű társaik megelégszenek ennek a felével.


Ez azt is jelenti, hogy egy 10-15 éves gép cseréje, ha a hűtőgépeknél legnépszerűbb, 95 ezer forintos árkategóriában gondolkodunk, akkor 8-10 év alatt térül meg a mostani áramdíjat alapul véve. A régi gépet egyébként a kereskedők visszaveszik (kötelesek rá), ha azonban működik, megpróbálhatjuk elsózni az apróhirdetési oldalakon, a Buksza például a napokban egy 14 éves géptől szabadult meg 15 ezer forintért, amivel szintén mérsékelhetőek csere a kiadásai. Ha elszántuk magunka t a vásárlásra, akkor is érdemes matekozni, mert a mosógépekkel ellentétben a hűtőgépeknél az A+-osnál eggyel jobb, A++-os gépek tűnnek a legjobb választásnak. Az azonos vagy a legtöbb paramétert tekintve közel azonos gépek esetében 5-15 ezer forintos különbség van az árban, a fogyasztásban pedig 60-80 kilowattóra lehet differencia, így a drágább, de alacsonyabb fogyasztású A++-osok akár 4 év alatt behozhatják a többletet. Az A+++-osok azonban kizárólag a kiadásokat nézve nem jelentenek jó vásárt, extrém esetben akár csak 20 év múlva térülhet meg az áruk.


A forgalmazók szerint a magyar vásárlók is egyre nyitottabbak a takarékosabb modellekre. A Media Markt koncepciómenedzsere, Szánthó Balázs a Bukszának azt mondta: az elmúlt időszakban csökkent az árkülönbség az A+ és A++ besorolású hűtőknél, ezért jelenleg az A++ energiaosztályzatú készülékeket keresik leginkább. A kombi, alulfagyasztós, 175-180 centis hűtők adják az eladások közel felét, ez árban a 90-110 ezer forintos kategóriát jelenti. Az is látható, hogy egyre többen keresik a „no frost”, vagyis a jegesedés elleni technológiával ellátott hűtőket, higiéniai, kényelmi okokból, ezek a készülékek viszont 20-30 ezer forinttal drágábbak, mint a legkelendőbb típusok.


Az Extreme Digitalnál is a közel 100 ezer forintos hűtők mennek a legjobban. Ugyanakkor náluk még az A+ besorolás a sláger, a ötből négy eladott hűtőgép tartozik ebbe a kategóriába. Az A++-osok aránya 19 százalékos, a legtakarékosabb, A+++-os gépek pedig mindössze a vásárlások 1 százalékát tették ki.


A különböző színű gombócok azt mutatják, hogy egy kiválasztott hűtőhöz képest egy másik, takarékosabb készülékre fizetendő többlet mennyi idő alatt térül meg. Például kiderül, hogy egy évente 25 kilowattórával kevesebbet fogyasztó, 5 ezer forinttal drágább gép 5 éven belül visszahozza a többletet. Egy évente 100 kilowattórával kevesebbet fogyasztó, 30 ezer forinttal drágább gép pedig 8 év alatt térül meg.


Az Extreme Digital szakemberei azt is elmondták, hogy a magasabb, 100-150 ezres árkategóriában már elvárás az A++-os vagy A+++-os fogyasztás, ahogy a már említett jegesedésgátló funkció. A 100 ezer feletti gépektől szintén elvárják a vevők, hogy legyen digitális külső kijelzőjük, riasszanak hirtelen hőmérséklet-növekedés esetén, inverteres, azaz takarékos legyen a kompresszoruk, legyen bennük 0 fokos, úgynevezett frissen tartó fiók, valamint gyümölcsös és zöldséges rekesz.