Hirtelen elképzelhetetlenül nagy biznisz lett az új női Viagra

-

A fejlesztő gyógyszercéget felvásárolja egyik konkurenciájuk. Egymilliárd dollárért.


A Flibanserin – vagy ahogy szeptember végétől forgalmazni fogják: Addyi – az agyat úgy stimulálja, hogy attól a nő nemi vágya megnövekedjen. A gyógyszer jogait egy, az ágazatban kicsinek számító amerikai cég, a 25 fős Sprout Pharmaceuticals birtokolja.


A gyógyszer múlt héten kapott engedélyt az Egyesült Államok élelmiszer- és gyógyszerbiztonsági hivatalától (FDA), a Sprout pedig máris bejelentette, hogy egymilliárd dollárért felvásárolja őket a kanadai Valeant Pharmaceuticals. A megállapodás szerint ebből 500 milliót az ügylet lezárásakor fizetnek ki, a másik 500-at pedig a következő év első három hónapjában –írta a BBC.

A Sprout vezérigazgatója, Cindy Whitehead a bejelentéskor úgy fogalmazott:


Ez a partnerség lehetővé teszi, hogy megfizethető legyen minden olyan nőnek a gyógyszer, akik már alig várják ezt a kezelést.

A szert egyébként csak nagyon nehezen sikerült forgalomba helyezni. Az FDA korábban már kétszer is megtagadta az engedélyezését, a fejlesztő Boehringer Ingelheim gyógyszercég fel is adta a projektet, ekkor kerültek a jogok a Sprouthoz. Akkor egyrészt arra hivatkoztak, hogy alacsony hatékonyságú, másrészt, hogy komoly mellékhatásai vannak, így fáradtságérzetet, alacsony vérnyomást és szédülést okozhat.