Hamarosan a légkondit is az állam fogja szolgáltatni

Fotó: MTI/MTVA / Kovács Attila

-

Az állami irányítás alá kerülő távhőszolgáltatás kilép a lakótelepekről, és nemcsak télen, hanem nyáron is piacot szerez magának. Elkészült a Távhőfejlesztési cselekvési terv, amely alapján hamarosan több kormányhatározat is születik.


A kormány uniós pénzből reklámkampányba kezd, hogy megszeressük a távfűtést. Egyebek között ezt tartalmazza az a határozattervezet, amelyet előkészítettek a Távhőfejlesztési cselekvési terv megvalósítása érdekében.


A program úgy fogalmaz, hogy a távhőszolgáltatás fejlesztése nélkül nem is tudnánk teljesíteni azokat a vállalásokat, amelyeket nemzetközi szerződésekben tettünk a klíma védelme és a hatékonyabb energiafelhasználás érdekében. Az eddigi, főként gázalapú hőtermelést ugyanis átállítanák biomassza- és geotermális energia alapúra, amivel csökkenteni tudnák a széndioxid-kibocsátást és a fosszilis energia-függőséget.

Az is igaz ugyanakkor, hogy a távhőtermelésen jelenleg meglehetősen nagy állami támogatás van. Miután azonban 648 ezer lakás fűtése múlik ezen, megszüntetni vagy helyettesíteni sem lehet a fűtőműveket. Így nem marad más hátra, mint előnyt kovácsolni a hátrányból. Ezért a cselekvési terv azt hangsúlyozza, hogy egészségügyi szempontból sokkal előnyösebb a távfűtés, mint például a gáz- vagy egyéb fűtési mód, tehát ezt kell bővíteni.

Nemcsak a lakótelepeken és nagyvárosokban, hanem a falvakban is, nemcsak a lakosság, hanem a közintézmények körében is. Sőt, nemcsak télen, hanem nyáron is.


A távhőszolgáltatás népszerűbbé válását a távhő társadalmi elfogadottságát növelő szemléletformálási kampány mellett az újonnan létesítendő távhőrendszerek szolgáltatásának távhűtéssel történő kibővülése is segítené.

A dokumentum nem rejti véka alá, hogy a kormány a távhőszolgáltatás állami átvételére készül. A rezsicsökkentéssel párhuzamosan ugyanis nehéz helyzetbe kerültek a távhőszolgáltatók, mert az eleve nem túl nyereséges tevékenységükből már végképp nem lehetett mit engedni. Ezért különböző keresztfinanszírozásokkal egyenlíti ki az állam a veszteségeket ezeknek a cégeknek, amelyek ma már többségi önkormányzati tulajdonban vannak, de még bőven van bennük magánérdekeltség is.


A tervek szerint azonban a lakossági gáz- és áramszolgáltatáshoz hasonlóan a távhőt is az állam veszi át.

A kormány most azt tervezi, hogy minél több fogyasztót próbál beterelni a távfűtés rendszerébe. Az uniós támogatásból megvalósuló energiahatékonysági fejlesztéseknél vizsgálni kell majd a távhő felhasználásának lehetőségét. A szakhatóságoknak azt is fel kell mérniük, hogy hol lehet a geotermikus energiára átállni. Az alábbi térkép azt mutatja, hogy a földhő mennyire sok területen nyújt alternatívát az energiafelhasználásban.