Grexit vagy megegyezés – innen indul a meccs

Fotó: MTI/AP / Geert Vanden Wijngaert

-

Az euróövezet állam- és kormányfőinek tanácskozása előtt csak annyi volt biztos, hogy a pénzügyminiszterek végül nem egyeztek meg, és több állam is elképzelhetőnek tartja a görögök távozását a zónából – ez a Grexit –, míg mások mindenáron megegyezést szeretnének.


Az eurózóna tagjai: Ausztria, Belgium, Ciprus, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Írország, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Málta, Németország, Olaszország, Portugália, Spanyolország, Szlovákia és Szlovénia.
A saját, tegnap óta tartó tárgyalásaikról távozó pénzügyminiszterek és az érkező állam- és kormányfők is nyilatkoztak a sajtónak.

Németország: Angela Merkel kancellár szerint nem biztos, hogy lesz megegyezés, és Németország nem is hajlandó bármi áron új megállapodást kötni. Hivatalosan meg nem erősített német javaslatként az ideiglenes görög távozás forgatókönyve is felmerült.

Finnország: Alex Stubb pénzügyminiszter szerint a görögöknek szerdáig el kell fogadtatniuk az új jogszabályokat, köztük a munkaerőpiacot, a nyugdíjakat és az adókat érintő szigorú reformtervekkel.

Szlovákia: Robert Fico miniszterelnök szerint, ha Szlovákia végig tudta vinni a reformokat, akkor erre Görögországnak is képesnek kell lennie. Lényegében megismételte azt a korábbi véleményét, hogy a görögöknek nem kell mindenáron euróövezeti tagnak maradniuk, és az új tárgyalások feltétele, hogy a reformokat elfogadja a görög parlament. A „mi részünkről nincs helye könyörületnek” – mondta.

Málta: Joseph Muskat miniszterelnök szerint, ami 10 napja még elég volt, most már nem az, és bár Görögországot bent kellene tartani az euróövezetben, nem minden áron.

Írország: Simon Harris pénzügyminiszter szerint az ír polgárok nem tudnának elfogadni egy esetleges adósságcsökkentést, de az adósság átütemezését igen.

Franciaország: Francois Hollande elnök szerint, ha Görögország kikerül az euróövezetből, az egész Európát veszélyezteti.

Olaszország: Matteo Renzi miniszterelnök szerint minden megoldást meg kell fontolnia Európának és Görögországnak is, és reméli, hogy megegyezés születik.

Szlovénia: Miro Cerar miniszterelnök szerint nem fogyott még el a türelem, és a görögöknek az eurózónában kell maradniuk.

Spanyolország mindenáron bent tartaná a görögöket az övezetben, míg a balti államok bizonytalanok.

A görög miniszterelnök kompromisszumot szeretne, és úgy gondolja, hogy ha mindegyik fél nyitott rá, akkor még vasárnap lehetséges a megegyezés. A Görögország által a héten benyújtott javaslatcsomag viszont, bár az euróövezeti tagállamok egy része kevesli, elemzők szerint ellentétes a népszavazás eredményével, és kétséges, hogy egyáltalán ennyi végrehajtható-e.

Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke vasárnap azt mondta, jó lenne, ha megszületne a megállapodás, míg Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke szerint az állam- és kormányfők addig fognak tanácskozni, amíg csak valamilyen közös álláspontra nem jutnak Görögországról.