Garancsi beszélt arról, hogy mit tervez a Kopaszi-gáton

Fotó: Vs.hu / Hirling Bálint / Vs.hu / Hirling Bálint

-

A kormányfővel is jó kapcsolatot ápoló üzletember azt mondja, hogy nem az új lakástámogatási rendszerhez igazodnak, hanem a piaci igényekhez. Garancsi István cége, a Market-csoport mintegy 50 hektáron kezd fejlesztésbe, amihez pénzügyi befektetőt is várnak.


Garancsi István a Gazdasági Rádió Csoporthoz tartozó tartozó Trend FM-nek nyilatkozott. Kiderült, hogy a Kopaszi-gát jelenleg is működő része, ahol éttermek, szórakozóhelyek vannak, sportolni lehet, a továbbiakban is közterület lesz. A decemberben megvásárolt terület az öböl másik oldala, amely egy romos, 10 éve fejlesztésre váró terület. Ez 57 hektár, amelyben benne van a vízfelület is, így a fejlesztési terület mintegy 45-50 hektár lesz.

Az üzletember a terveket úgy jellemezte, hogy Budapest talán legnagyobb léptékű beruházásáról van szó. Mint mondta, 99 vagy 100 százalék, hogy a lakosság által jelenleg is használt területhez nem nyúlnak hozzá, vagy ha mégis, akkor csak olyan módon, hogy a területet valóban fejlődjön és a beruházás a lakosság közérzetét javítsa.

Arra a kérdésre, hogy az emberek továbbra is szabadon használhatják-e a Kopaszi-gátat, Garancsi István azt válaszolta, hogy


persze, mint ahogy ma is használják.

A Market-csoport az új területen iroda-, illetve lakóingatlan-fejlesztésbe kezd. Részleteket Garancsi István egyelőre nem mondott, arra hivatkozott, hogy alig három hete fizették ki a szerződéses összeget, a következő 3-4 hónapban, fél évben határozzák meg a fejlesztés irányvonalát, és utána azt nyilvánosságra is hozzák.

A Market-csoport egy portugál vállalatcsoporttól vásárolta meg a területet, ahol eredetileg a portugálok is hasonló fejlesztéseket terveztek, de tíz éven át semmi sem történt - magyarázta az interjúban Garancsi. Igaz, volt közben egy válság, az elmúlt 3-4 évben pedig egy ingatlanboom, a kamatok lecsökkentek, a kormány kivezette a devizahiteleket, megszüntették a jelzáloghiteleket, közben kialakult egy komoly megtakarítással rendelkező réteg.


Az, hogy most már a háziasszonyok is ingatlant vesznek, és bérbe adják, az ennek az egyik jele volt, mi fejlesztőként nagyobb projektben gondolkoztunk, olyanban, amely a következő években megváltoztatja Budapest látképét és jövőképét is.

Ezért vágtak bele egy éve az ingatlan megvásárlásába. Az üzlet sok pénzügyi és jogi bonyodalom közepette jött össze - magyarázta a Trend FM-nek Garancsi - és nemcsak a Market, hanem egy befektetői csoport vette meg a Kopaszi-gát területét.

Mint mondta, nagyon sok pénzt kell összegyűjteni a következő 5-6 évben ahhoz, hogy ez a projekt megvalósuljon. Az üzletember hozzátette, hogy pénzügyi befektetőket akarnak bevonni a fejlesztésbe.

Az ingatlanrobbanás is vége lesz egyszer, de a mostani vásárlásokba az emberek nem tesznek hitelt, miközben az elmúlt években több olyan vállalkozás jött létre, amely ezeket az ingatlanokat hasznosítani tudja - fejtette ki Garancsi, hogy miért éppen most léptek. Bizonyos fajta ingatlanok már elkeltek, ha azok nem kerülnek újból a piacra, akkor azok már nem fejleszthetők. Az új lakások piacán viszont egy nagyon nagy űr tátong, ezért fogtak bele a fejlesztésbe.


Az biztos, hogy a zöld és az aktív mozgás ezen a területen kiemelt szerepet fog kapni.

Megerősítette, hogy az Exim Banktól vettek fel hitelt, mert az állami bank adta a legjobb ajánlatot, beleértve az ütemezést is. Ennek összege 52 millió euró, vagyis mintegy 16,5 milliárd forint. A Market korábban nem épített még lakásokat, de nem tud egy lábon állni, ezért egy szakértő gárdával megerősítve belefogtak ebbe a piaci szegmensbe is. Kérdésre válaszolva Garancsi István elmondta, hogy az új lakástámogatási rendszer kevésbé befolyásolja azt, hogy milyen lakásokat építenek, sokkal inkább a piaci igényeket akarják kiszolgálni - zárta a Kopaszi-gátról szóló gondolatait az üzletember a Trend FM interjújában.

Garancsi István az elmúlt években számos ágazatban ért el üzleti sikereket, sokszor olyan projektekben, ahol az állam is valamiképpen szerepet kapott. A szabályozás gyakran kedvezett az üzleteinek, így például a MET Magyarország gázbeszerzéseiben vagy az út menti hirdetési felületek használatában. Idén januártól éppen az olyan típusú lakásépítő cégeknek hozza a legnagyobb hasznot a lakásáfa kulcsának 5 százalékra mérséklése, amilyen a Market Építő Zrt. is. Garancsi István egyúttal tulajdonosa Orbán Viktor kormányfő kedvenc focicsapatának, a Videotonnak is.