G7: Trump és az olaszok visszahívnák Moszkvát

Fotó: MTI/AP / Seth Wenig

-

Oroszországnak is részt kellene vennie a legfejlettebb ipari országok, a G7 állam- és kormányfőinek csúcstalálkozóján – mondta Donald Trump mielőtt elindult a kanadai tanácskozásra.


"Miért tartunk úgy tanácskozást, hogy Oroszország azon nem vesz részt?" – kérdezte Trump. Az amerikai elnök azt mondta, Oroszországnak a tárgyalóasztal mellett a helye.

A G7 csoportnak az USA, Kanada, az Egyesült Királyság, Franciaország, Németország, Olaszország és Japán a tagja, és az EU is képviselteti magát. A csoport Oroszországgal kibővítve egy ideig G8 formátumban is ülésezett, de Moszkvát az Ukrajna elleni agresszió és a Krím félsziget elcsatolása óta nem hívják meg a tanácskozásra.Trump nem fogja megvárni a G7-csúcs végét, már szombaton elutazik Szingapúrba, ahol kedden Kim Dzsong Un észak-koreai diktátorral találkozik.Dmitrij Peszkov, az orosz elnöki szóvivője szerint Moszkva a G7-en kívüli más formátumokra helyezi a hangsúlyt. Peszkov a héten azt mondta, a G7 vesztett fontosságából, mert a megváltozott politikai gazdasági környezetben egyre jelentősebbé válnak az olyan formátumok, mint a G20, amelyben Oroszország aktívan részt vesz. A szóvivő nem válaszolt a felvetésre, hogy Moszkva visszatérne-e a G8-ba ha meghívnák.

Giuseppe Conte, az új olasz miniszterelnök kiállt az amerikai elnök javaslata mellett. "Egyetértek Trump elnökkel. Oroszországot ismét fel kell venni a G8-ba. Ez mindenki érdeke" – írta a Twitteren.

A populista M5S és az euroszkeptikus Liga koalíciója már korábban jelezte, hogy oroszbarát külpolitikát akar folytatni, s a Moszkva elleni szankciók végét sürgette.