Még soha nem volt ennyi betöltetlen állás

-

A második negyedévben már 55 ezer posztra nem találtak dolgozót a munkaadók.


A hivatalos statisztika létezése óta még nem volt ilyen magas a bejelentett üres állások száma Magyarországon, mint az idén - írja a Világgazdaság. A második negyedévben 55 ezer munkavállalót kerestek hiába a magán- és az állami szektor munkaadói a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint. Ez az első negyedévhez képest is mintegy háromezer fős emelkedés, 2012-höz képest pedig valamivel több mint a duplájára növekedett az üres posztok száma. A betöltetlen álláshelyek többségét, közel 39 ezret a versenyszférában regisztráltak, és itt nő folyamatosan a hiányzók száma, míg a közszférában az idén az első hat hónapban 14,5 ezren stagnált a keresett munkavállalók száma.

Az idén már a legnagyobb munkaerőhiánnyal küszködő feldolgozóipar önmagában csaknem 16 ezer állást nem tudott betölteni, több mint kétszer annyit, mint négy évvel korábban. A bányászat és kőfejtés kivételével lényegében minden ágazatban nőtt az üres állások száma, több szektorban is a duplájára 2012 óta. Ha az ágazaton belüli arányokat hasonlítjuk össze, akkor az informatikai és kommunikációs szektor van a legnagyobb bajban, ahol 2016 első negyedévében az állások 3,6 százalékát, csaknem háromezret nem tudtak betölteni.

Ugyanakkor a bejelentett üres álláshelyek száma nem feltétlenül tükrözi a munkaerőhiány valódi mértékét. A fejlesztési tárca által kezdeményezett tavalyi ágazati felmérés során az derült ki, hogy 22 ezer betöltetlen informatikai álláshely volt betöltetlen, és ez a szám az Informatikai Vállalkozások Szövetsége szerint azóta tovább növekedett.

Még nagyobb a különbség a statisztika és a valóság között szálloda- és vendéglátószektorban, ahol a KSH-nál 1648 üres állás szerepel, miközben Niklai Ákos, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke több mint százezer főre becsülte a hiányzó munkaerőt. A nagy eltérések oka valószínűleg az, hogy a cégek leginkább az egyszerű fizikai és betanított munkát igénylő állásokat jelentik be a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálatnak, valamint azokat, amelyekkel kapcsolatban valamilyen állami támogatást remélnek.