Földbe forgatott pénzek a lakótelepi lakástól a báró pincészetéig

Fotó: AFP / PHILIPPE HUGUEN / AFP / PHILIPPE HUGUEN

-

Íme a régi-új földesurak megyei toplistái Komárom-Esztergomtól Zaláig, valamint Budapesten. Bár vannak strómangyanúsak és ügyvédek is, de azért a prímet a valóban jól menő agrárvállalkozók vitték a decemberi földárveréseken.Komárom-Esztergom

 1. Szilágyi György – 252,7 hektár 287,3 millió forintért
 2. Albers Willem Antonius – 218,2 hektár 371,4 millió forintért
 3. Rybaltovszki Péter – 210,4 hektár 218,7 millió forintért
Szilágyi György nem más, mint a Mol-vezérigazgató Hernádi Zsolt egyik cégvezetője, a Gete Völgye Zrt. élén. Úgy tűnik azonban, hogy nem a cégből gazdagodnak meg, hiszen annak nincs árbevétele.Albers Willem Antonius egy 1981-es születésű holland gazda, aki szarvasmarha-tenyésztéssel foglalkozik. Albers bt.-je Szákszenden működik, évente 400-500 millió forint árbevétele és azon 50-150 millió forint haszna van.

Az eredendően jogász, de most már mesterfokú agrár végzettséggel is rendelkező Rybaltovszki Péter az offshore cégalapítási és cégüzemeltetési szolgáltatások piacának egyik vezető európai szereplője, a Crystal WorldWide ügyvezető igazgatója volt két évvel ezelőttig. Herbafarm Kft.-je 10 hektárról takarít be gyógy- és fűszernövényt, amelyet idén már 60 hektárra bővítettek.


Nógrád

 1. Nagy Gábor – 207,4 hektár 151,7 millió forintért
 2. Pálmay Julianna – 179,7 hektár 118,450 millió forintért
 3. Zsemberi Roland – 166,9 hektár 111 millió forintért

Nagy Gábor egyéni vállalkozóként tevékenykedik Érsekvadkerten, de csak a területalapú támogatások listáján látszik, hogy eddig is volt olyan földje, amely után ő kaphatta meg az uniós pénzt.

Pálmay Julianna több olyan agrárcégben is érdekelt, amely részben olasz tulajdonban van, és a cégvezetőnő már az állami földhaszonbérlet-pályázatokon is sikeresen szerepelt, sőt, olykor pályáztatás nélkül is területhez jutott. Az állattenyésztéssel foglalkozó cégcsoport évente egy-két milliárd forint bevétellel gazdagodik. ComAgro-Sardo Kft.-jük tagja a Magyarországi Olasz Kereskedelmi Kamarának, amelynek az olasz tulajdonostárs, Bernardino Pusceddu egy időben az elnöke volt, ám egyes sajtómegjelenések kétes olaszországi ügyletekkel hozták őket összefüggésbe.

Zsemberi Roland a húszas évei közepén járó fiatal jogász. A cégbirodalom építésében inkább édesapja, Zsemberi Ferenc jeleskedik, aki az erdőgazdálkodástól kezdve a vadászaton keresztül az ingatlanfejlesztésig kéttucatnyi céget is jegyez.


Pest

 1. Joseph Henri Peter Sevrien Janssen – 269,3 hektár 624,8 millió forintért
 2. Gugyerásné Buzek Katalin – 264,1 hektár 211,2 millió forintért
 3. Gergely János – 188,8 hektár 312,5 millió forintért
A holland állattartó, Joseph Henri Peter Sevrien Janssen gazdasága nem csak a 269 hektárra akar építeni. Felesége, Huijs-Janssen Suzanne Petronella is adott egy ehhez képest csekély, 25 milliós összeget egy nem egész 5 hektáros földdarabért. Mindegyik terület Bugyi határában van. Ők tíz évvel ezelőtt fogtak bele Magyarországon állattenyésztésbe az újhartyáni téesz akkor omladozó telepén.

Gugyerásné Buzek Katalin jelenleg is a Dabasi Szociális Foglalkoztató és Ellátó Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Gergely János és felesége, Nikolett fiatal kartali gazdálkodók. A kettőjük gazdasága mintegy 350-400 hektáros. Elsősorban növénytermesztéssel foglalkoznak, de vannak hízómarháik is.


A Gergely család (forrás: www.farmit.hu)


Somogy

 1. Valasovits László – 290,7 hektár 685,6 millió forintért
 2. Barna Gábor – 229,3 hektár 255,45 millió forintért
 3. Claessens Eszter – 223,1 hektár 198,450 millió forintért
Valasovits László és veje, Sári Ferenc 2100 fejőstehénnel az ország legnagyobb szarvasmarhatelepének a tulajdonosa. Ők is a földbérleti pályázatok vesztesei között vannak, mert a Pélpusztai Mezőgazdasági Kft. által használt összes szabadhídvégi, vagyis Fejér megyei földet, mind az 1446 hektárt elveszítették 2013-ban. Most ehelyett próbáltak valamennyit bebiztosítani a somogyi területeken. Cégeikben, amelyeknek évente együttesen mintegy 1,5 milliárd forintos forgalmuk van, brit tulajdonosokat is találunk.

Barna Gábor kapcsolatai egy kicsit távolabbra mutatnak Barna Gábortól, különösen, ha az ugyancsak Marcaliban lakó és ugyancsak majdnem 200 hektár földet vásárló Barna József nyomán indulunk el. Barna József érdekeltségei, köztük a Feketesár Zrt. mintegy 6 ezer hektáron termel kalászosokat és olajos magvakat, úgyhogy az ő esetükben sem mindegy, tartósan megmarad-e kezükben a hatalmas terület. A Feketesárban ugyanakkor egy régről ismerős név is felbukkan: Szukics József még az első Orbán-kormány kisgazda agrárminiszterének, Torgyán Józsefnek volt a stratégiai tanácsadója. A kiterjedt cégbirodalomnak együttesen milliárdos árbevétele van, amin némi haszon is adódik.

Claessens Eszter egy immár Magyarországon élő népes belga család sarja, és neve csupán azért emelkedik ki, mert a legnagyobb birtoktag éppen az ő licitjével kerülhet a tulajdonukba. Ő és öt rokona együttesen 770 hektárhoz jutottak a földárveréseken, ezért több mint 850 millió forintot fizetnek. A családhoz köthető cégek egytől egyig prosperálnak. Állattenyésztő telepeiket folyamatosan fejlesztik, aminek az az eredménye, hogy tucatnyi cégük évente sok milliárd forintos árbevételt ér el, és ezen több milliárd forint nyereségük van.


A magyar agrárium 50 legbefolyásosabb személyét bemutató kiadványban a Claessens Group ügyvezetője is helyet kapott. A Claessens Peterrel készített interjú egy részletét az alábbi cikkben olvashatjátok.

Közzétette: Claessens-Group – 2016. január 7.

Szabolcs-Szatmár-Bereg

 1. Jeszenszki Mónika – 208,8 hektár 382,250 millió forintért
 2. Székely Jánosné – 177,2 hektár 333 millió forintért
 3. Bittner József – 156,9 hektár 94,150 millió forintért

Egy nyíregyházi lakótelep negyedik emeleti lakásából érkezhetett 382 millió forintos ajánlatával Jeszenszki Mónika az állami földek árverésére. Mindössze ennyi az utolérhető információ a legnagyobb birtokkal gyarapodó szabolcsi gazdáról.

Székely Jánosné a gégényi Zsóbe-Farm többségi tulajdonosa a férje mellett. Bár mindössze százmilliós nagyságrendű a cég éves árbevétele, ám ezen is megvan az 50 millió forint körüli adózott eredmény.

Bittner József maga is azt nyilatkozta korábban, hogy ő elsősorban kereskedő, és csak másodsorban mezőgazdasági vállalkozó, és valóban, két családi cégének az eredményei is ezt támasztják alá. A vásárosnaményi boltját üzemeltető Bittner Kft. forgalma közelíti az egymilliárd forintot, és ebből évente 30-60 milliós profit gyűlik össze, ami a kereskedelemben nem feltétlenül általános. Agrárcége, a Marócsa Bt. viszont csak 40 millió forint körül termel bevételt, igaz, a Bittner családnak ezen sincs vesztesége.


Tolna

 1. Varga József – 366,1 hektár 912 millió forintért
 2. Gscheidt Mátyás – 222,9 hektár 616,750 millió forintért
 3. Varga Józsefné – 217,5 hektár 591 millió forintért

Varga József és felesége, Varga Józsefné az állatgyógyászati termékek kereskedelmével a Tolna megyei vállalkozások közül a második legnagyobb céget építette fel, cégcsoportjuk a paksi atomerőművet követi. A földre most elköltött 1,5 milliárd forint összegyűjtéséhez még három év sem kell, akkora a haszon a tevékenységükön. Varga József a Bácsbokodi Aranykalász Zrt. igazgatósági tagjaként az állattenyésztési ágazatból és a tejiparból is kiveszi a részét. Ezek is szépen fialnak, még ha többekkel kell is megosztozni a nyereségen. A takarmányozáshoz szükséges termőföld bebiztosítása azonban elengedhetetlen.

Több ezer hektáron gazdálkodik Gscheidt Mátyás is, de nem csak a saját hasznára. A Szekszárd Zrt. például az anyai ágon magyar származású, ám apja révén német Georg A. Freiherr von Twickel tulajdonában van. Márpedig az évi sok milliárd forintos árbevételű cégcsoport zászlóshajója a Szekszárd Zrt., amely a báró Twickel György nevéről felismerhető borászatnak is a tulajdonosa. Gscheidt Mátyás (és további 68 hektárt Gscheidt Mihály) most mindenesetre saját nevére vásárolt.


Év eleji Készletkisöprés! ;)25% kedvezménnyel kapható a Kajmád Sauvignon Blanc 2014-es évjáratú fehérborunk! Ne habozzon, készletünk folyamatosan csökken! ;)#twickel #szekszárd #sauvignonblanc #bor #akció

Közzétette: Twickel Szőlőbirtok – 2016. január 18.

Vas

 1. Dörr Marcus – 273,1 hektár 428,850 millió forintért
 2. Jóna István – 117,1 hektár 190,6 millió forintért
 3. Horváth Sándor – 80,2 hektár 62,350 millió forintért

Bárki legyen is Dörr Marcus vagy Marcus Dörr, borsot törhet Simicska Lajos orra alá, ha akar. Kizárólag olyan területekre licitált ugyanis, amelyeken eddig a kormánnyal hadilábon álló üzletember érdekeltsége, a Sárvári Mezőgazdasági Zrt. gazdálkodott. A cég az államnak hektáronként mindössze évi 580 forintos bérleti díjat fizetett, Marcus Dörr viszont egy fideszes törvénymódosításnak köszönhetően most srófolhat egyet az áron, és az eddigi díjnak akár a sokszorosát is elkérheti a bérlőtől.


Simicska; Nyerges; osztalékbirodalom; infografika; forbes; cégháló


Marcus Dörr első ránézésre gyökértelen a hazai pályán. Hosszas kutatás után azonban kiderül, hogy licitjével vélhetően az a föld gyarapodott, amelyet az ország egyik legnagyobb birtoktestének gyanítanak, és amely mögött egy német vállalkozót szoktak emlegetni: Helmut Gsukot. Marcus Dörr ugyanis büki lakcímén kívül annyit árul el magáról, hogy mérnök a GSD Pignél. Márpedig ez Helmut Gsuk cégbirodalmának egyik tagja, amely ezer kocával szaporítja a kismalacok számát. A Helmut Gsuk érdekeltségébe tartozó cégek Ángyán József korábbi agrárállamtitkár jelentése szerint mintegy 9 ezer hektár állami földön gazdálkodtak.

Az uraiújfalui Jóna István esetenként traktorversenyt rendez, máskor a termésátlagával ér el helyezést versenyeken, máskor pedig áruba bocsátja ekéjét. Vagyis gazdálkodik, ezentúl bő 100 hektárral több saját birtokon.

A lovardát üzemeltető Horváth Sándor a család fiatalabb generációjához tartozik. A Horváth Ranch egyébként kis forgalommal, 2014-ben veszteségesen működött, és a család egyéb céges érdekeltségei sem túlságosan nyereségesek.


Veszprém

 1. Szabó Józsefné – 242 hektár 289,850 millió forintért
 2. Varga Lajos – 226,2 hektár 397,2 millió forintért
 3. Ruisch Józsefné – 222,7 hektár 318,450 millió forintért

Szabó Józsefné őstermelő Csóton, ahol egyúttal a képviselő-testület független tagja is. A tulajdonosok egyike a Csóti Mezőgazdasági Kft.-ben, amely az utolsó elérhető éves beszámolója szerint 2014-ben kiemelkedő, több mint 300 millió forintos bevételt ért el, néhány millió forintos haszonnal.

Varga Lajos egy kiterjedt cégbirodalom egyik szereplője, a kétezres évek elején igazgatósági tag volt abban a Forrás Takarékszövetkezetben is, amelynek termékeit az azóta csődbe ment Quaestor brókercég is értékesítette. 2004 óta azonban már nem szerepel a hitelintézetnél, de a takarék többi vezetőjével változatlanul vannak üzleti kapcsolatai. A cégek között ingatlanhasznosítótól kezdve a pénzügyi szolgáltatásokat nyújtó vállalkozásokig számtalan üzleti ág megtalálható. Agrárvállalkozásaik közül is akad, amelyiknek 1-2 milliárdos a forgalma, és ezen néhány száz millió nyereséget is kigazdálkodnak.

Ruisch Józsefné a harmadik helyre szorult, de csak akkor, ha az egyéni liciteket vesszük figyelembe. Ha a nagy biztonsággal családi bevásárlásokat figyeljük, akkor Ruischék toronymagasan vezetnek, hiszen a férjjel, Ruisch Józseffel, valamint a két különböző címen szereplő Ruisch Anikóval együtt 671 hektárra tettek szert 898,3 millió forintért. A család szarvasmarha-tenyésztő vállalkozásának kellenek is a legelők.


szarvasmarha


Zala

 1. Végh Róbert – 184,3 hektár 162,750 millió forintért
 2. Ferkócza János – 153,3 hektár 261,050 millió forintért
 3. Pintér Sándor Ottóné – 132 hektár 149,5 millió forintért

A zalaegerszegi Végh Farm sertéstartással foglalkozik, tenyészállatokat és húsféléket egyaránt árusít, évente több száz millió forint értékben, ráadásul 99 százalékban külföldre.

Ferkócza János a család új birtokainak csak egy részét jegyzi; ugyanezen a néven, de másik címen az idősebb Ferkócza is sikeresen licitált 81 hektárra, Ferkócza Gábor pedig további 123 hektárra tett szert. Ezzel a család együttesen több mint 350 hektárral növelte saját tulajdonú birtokát, amiért 530 millió forintot fizetnek. A cégcsoport már eddig is több száz hektáron termesztett gabonaféléket, olajos magvakat, és évente több száz millió forintos forgalmat bonyolít.

Családi szinten Pintérék is megelőzik Végh Róbertet, mert Pintér Sándor Ottó is vásárolt 115 hektárnyi állami földet, 231 millió forintért. Zalagrár Kft.-jükben részben magyar származású, de német és brazil címen lakó tulajdonosok is vannak. Az almától a vadgazdálkodáson keresztül a vágómarháig számos részterületen otthon vannak az agráriumban. Pintérék érdekeltségei évente együttesen már több milliárd forintos árbevételre tesznek szert, amin néhány száz milliós profit van.


Budapest

 1. Horváth Mihály – 31,2 hektár 131,450 millió forintért
 2. Horváth Katalin Nóra – 9,5 hektár 33,9 millió forintért

Budapesten két, egymástól nem független ügyvéd tett csak ajánlatot a meghirdetett állami földek néhány darabjára, azoknak is a többsége már Horváth Mihály cégének a bérleménye volt. A két ügyvéd egyébként már évek óta vásárol budapesti vagy Budapest tőszomszédságában lévő mezőgazdasági területeket.

A megyei toplistát Baranyától Jász-Nagykun-Szolnokig itt találja.