Föld és trágya is volt a tejben

Fotó: DDP / SASCHA SCHUERMANN

-

A nyers tejek minőségével foglalkozó kutatók döbbenetes felfedezéseket tettek. Javaslatuk: ügyelni kell a higiéniai szabályok betartására.


Újra divatba jött a nyerstej-fogyasztás. A jó minőségű tej értékesítése bármely formában lehetséges, ám egy – 2013 júniusa és 2014 júniusa között végzett vizsgálatokon alapuló – tanulmány szerint sok nyerstej-forgalmazó helyszín elbukott a vizsgán – írja a Napi.

Hűtetlen, nem megfelelően kevert tej, ásványvíz- és üdítőital-maradék a palackokban, lefedetlen műanyag vödrök, használt textilkendők, nem megfelelően tisztított tartályok, a tejbe mosódó szennyeződések és baktériumok – leginkább ezekkel a problémákkal találkoztak a kutatók. Volt olyan nyers tej, amelyben földet mutattak ki.


Néhány probléma

  • Átlépik a 2 órás korlátot: Hűtés nélkül árusított tejet a fejés után 2 órával már nem lenne szabad értékesíteni. A piaci értékesítés egyik leggyakoribb esetében a termelő 50 literes műanyag hordóból, 15 literes műanyag vödörből méri ki a nyers tejet, vagy előre palackozza a gazdaságban, és hűtés nélkül tárolja.

  • Újrafelhasznált PET-palackok: Több helyen lehet adagolóból vagy hűtőpultból vásárolni PET-palackba töltött nyers tejet, ám a kutatók vizsgálata szerint több palackban ásványvíz- és üdítőital-maradék volt.

  • Piszkos kellékek: Sok esetben a nyers tej csapolására használt gumitömlő és a vödrök letakarására használt textilkendő koszos volt. Ha a tej felmelegszik, tökéletes táptalaj a mikroorganizmusoknak, így a műanyag mérőedényt a palackok megtöltésén kívül az adagolófejből a csapolás után csepegő tej begyűjtésére nem szabad használni.

  • Eltérő zsírszázalék: A keverőberendezés nélküli tartályoknál arra is érdemes figyelni, hogy ha nem megfelelően végzik el a feladatot, a tartály tetején és alján a tejzsírszázalék között nagy eltérés lehet.

  • A töltőcső beleér töltés során a tejbe: Amikor közterületen tejárusító gépkocsiból vásárolunk nyers tejet, figyeljünk, hogy a palackba ne lógjon bele a töltőcső, mivel annak külső faláról szennyeződések juthatnak a tejbe, a baktériumokban gazdag tejmaradék is a palackba mosódhat.

  • Nem megfelelő hőmérséklet: Előfordult, hogy a gépkocsi hőmérője egy fennálló elektronikai probléma miatt egyáltalán nem vagy nem pontosan működött. Több helyszínen megfigyelték, hogy az 1 literes műanyag mérőedényt előre megtöltötték, és az előkészített, de már hűtetlen, maradék mennyiséget is eladták.

  • Minőségi kifogások: A közvetlenül értékesített nyers tej minőségét vizsgálva gyakoriak voltak a beltartalmi, mikrobiológiai és érzékszervi kifogások.

  • Fizikai szennyeződés: A mintavételt követően összesen nyolc értékesítési pont (38 százalék) esetében jegyeztek fel különböző gyakorisággal fizikai szennyeződést, amely üledékformájában a palack alján jelent meg. A tejbe került föld, sár és trágya, valamint a szennyezett kézzel végzett tejkezelési és palackozási műveletek kórokozó mikrobák millióit juttathatják a tejbe.

  • Automaták karbantartása: Az üzemeltetők véleménye egységes volt abban a tekintetben, hogy ennél az értékesítési formánál az automaták helyszíni tisztítása, feltöltése, karbantartása, de legfőképpen a megfelelő szintű higiénés viszonyok fenntartása jelentik a legnagyobb kihívást. A kültéri automatákat rendszeresen megrongálták, a papír kéztörlőket elvitték, a szemetest kommunális hulladékkal töltötték meg. A kéztörlő-adagolót idővel ellopták, a hulladéktároló kosarat pedig összetörték. A töltőtér ajtajának plexiborítását betörték, a töltőtér előtti párkányon gyakran volt újságpapír- és tejmaradék.

A kutatók szerint a forgalmazóknak és a fogyasztóknak érdemes odafigyelniük az értékesítés körülményeire. Az alapvető (személyi) higiéniai szabályok betartásával érdemben javítható lenne a közvetlenül értékesített nyers tej minősége.