Finnország 800 eurót adna mindenkinek, és semmi szociális juttatást

-

Finnország lehet az első állam, amelyik bevezeti a feltétel nélküli alapjövedelmet, megelőzve ezzel Hollandiát, ahol Utrechben jövőre indul kísérleti céllal hasonló program. A közvélemény-kutatások szerint a finnek 69 százaléka támogatja az elképzelést.


A finn társadalombiztosítás, a KELA, a tervek szerint jövő novemberre készíti el a javaslatát. Egyik tisztségviselőjének nyilatkozata szerint minden finn állampolgár 800 eurót kapna egy hónapban adómentesen – a finn átlagjövedelem 3000 euró –, és ez helyettesítene minden egyéb szociális juttatást, amelyek megszűnnének. A teljes programot egy átmeneti időszak után vezetnék be, amikor mindenki 500 eurót kapna, és néhány juttatás megmaradna.

Juha Sipila miniszterelnök támogatja a feltétel nélküli alapjövedelem bevezetését, szerinte ez a szociális rendszer egyszerűsítését jelentené.

A Bloomberg View szerint az elképzelés irreális, mivel a recesszióban lévő finn gazdaság számára a kivitelezése 52,2 milliárd euróba kerülne, amit nem fog tudni kigazdálkodni.

A tehetősebb Svájcban nemrég rendeztek népszavazást az alapjövedelemről – emlékeztet a Bloomberg View –, de a költségek miatt, amelyek elérnék az évi 210 milliárd dollárt, a GDP egyharmadát, aligha fogják bevezetni.