Fidesz-közeli cég kavarhatja fel a budapesti rádiós piacot

Fotó: MTI/MTVA / H. Szabó Sándor

-

A Médiahatóság elvesztette azt a pert, amelyet a Mária Rádió frekvenciájára kiírt pályázat miatt indítottak ellene. A vallási tematikájú csatorna most frekvencia nélkül maradhat, miután a szűkös kínálatra eggyel több pályázó van, mint ahány frekvencia. Az új jelentkező mögött a kormányközeli kutatóintézetet, a Századvéget és Habony Árpádot feltételezik.


A bíróság hatályon kívül helyezte a Médiatanács határozatát, amelyben a Mária Rádió üzemeltetőjét, az FM 4 Rádió Kft.-t hozta ki győztesnek a médiahatóság a 94,2 MHz frekvenciára kiírt tenderen. A bírósághoz a másik pályázó, a Gazdasági Rádiót üzemeltető Műsor-Hang Zrt. fordult, és igazat is adtak nekik, a bíróság megállapította, hogy az FM 4 pályázata több szempontból sem érvényes.


A Mária Rádió frekvenciájának ügye olaj a tűzre a rádiós piacon, ugyanis további két csatorna sorsa is bizonytalan.

Az értékesnek tekinthető budapesti vételkörzetben jelenleg három olyan frekvencia van, amelynek lejárt az engedélye, erre a három helyre négyen pályáznak. Eddig is sugározta műsorát a Mária, a Gazdasági, valamint a Tilos Rádió is, emellett a Gazdasági Rádió másfél éve lejárt frekvenciájára egy új szereplő is bejelentkezett.


A 105,9-es frekvenciára most a Hang-Adás Kft. is beadta koncepcióját. A cég tulajdonosa Kriczki Andrea, akinek két évvel ezelőtt már volt egy sikeres pályázata a médiahatóságnál. Akkor siófoki frekvenciára tett szert az Echo Penisola nevű cégével, ami aztán négy hónap múlva új tulajdonosokhoz került.

Mégpedig a Szivárvány-2 Kft.-hez, amelynek birtokosai, Treszl József és Treszlné Góczi Mária a fideszes vezetésű siófoki önkormányzathoz közelálló lap, a Balatoni Polgár kiadói. Treszl József 2005-ben egy időközi helyi választáson a Fidesz jelöltjeként indult egy siófoki képviselői helyért, de egy független riválisa legyőzte.

A Hang-Adás maga is összekapcsolható a Fidesz-közeli médiával: amikor a Századvég 2013-ban megvásárolta a Napi Gazdaság kiadóját, akkor a cégcsoport egy gazdasági tematikájú rádiót is tervezett hozzá. Közben éppen lejárt a Gazdasági Rádió frekvenciája, és a médiahatóság által kiírt pályázatra a Hang-Adás is beadta anyagát. Ennek tartalmi alapvetése pedig az volt, hogy az NG 105,9 nevű rádió a Napi Gazdasággal szoros együttműködésben gyártja majd a gazdasági tematikájú műsorokat. A frekvenciát el is nyerték, de a médiahatóság saját maga mondta ki a döntésről, hogy jogszabálysértő, ezért azt visszavonta.

A Századvég időközben megvált a Napi Gazdaságtól (a kiadót eladta a Simicska-affér miatt lap nélkül maradt Liszkay Gábornak és a dohánynagykereskedelmet elnyert Tabán Trafikban érdekelt Sánta Jánosnak), de a kutatóintézet tulajdonosainak koncepciója nem változott: bővítenék a médiaportfóliót.

A Századvég Gazdaságkutató tulajdonosa az a Szalay-Bobrovniczky Kristóf, akinek már több közös cége volt Habony Árpáddal. Orbán Viktor tanácsadója pedig éppen egy önálló médiaportfóliót épít, amelynek alapját a Modern Media Group adja. Forrásaink szerint nem kizárt, hogy a Fideszhez kötődő médiatulajdonosok együttműködnének a rádió üzemeltetésben, ha elnyerik a frekvenciát.


Négyen három helyre

A Gazdasági Rádió most biztos, ami biztos alapon nemcsak saját frekvenciájára, hanem a másik két „közösségi”, vagyis beszélgetős (tehát nem zenei) hullámsávra is beadta pályázatát. Ezekre persze értelemszerűen a Mária Rádió és a Tilos Rádió üzemeltetője is pályázott. A vallási csatorna mögött az egykori MDF-es privatizációs miniszter, Szabó Tamás áll, a civil rádió mögött pedig a Tilos Kulturális Alapítvány. A négy szereplő közül előbb-utóbb valaki frekvencia nélkül marad.

Most úgy tűnik, a Mária Rádió lehet a vesztes, hacsak a médiahatóság nem áll elő valamilyen új javaslattal. Egyelőre nincs ilyen, sőt: a bíróság keddi ítélete után elhalasztotta a szintén keddre ígért döntését a Tilos Rádió és a Gazdasági Rádió frekvenciájáról.

A VS.hu úgy értesült, 2-3 héten belül ismét napirendre veszik a kérdést. Ha a hatóság elfogadja a bíróság döntését, akkor a Mária Rádió üzemeltetőjével szemben a Gazdasági Rádió üzemeltetőjét hozhatja ki győztesnek a 94,2 MHz-re. A Tilos pedig megkaphatja saját eddigi frekvenciáját, a 90,3-at. Ha a médiahatóság vitába száll az ítélettel, akkor a Kúriához fordulhat. Persze elméletileg az is lehetséges, hogy az ismeretlenből jött cég, a Hang-Adás Kft. hoppon marad, és a három bejáratott rádió eredeti frekvenciáját használhatja.


Miért fontos egy rádiófrekvencia?

A frekvencia értékét csak részben adja az, hogy mennyien hallgatják. Ezeknek a budapesti beszélgetős rádióknak nincsen óriási táboruk, legalábbis közel sem akkora, mint a Simicska Lajoshoz köthető zenei csatornának, a Class FM-nek. Egyenként nagyjából 100 ezer embert érnek el havonta.


Ha azonban egy műsorszolgáltatónak vannak reklámozói, akkor nagy felületet nyújt a költekező hirdetőknek. Óránként 6 percnyi reklámot sugározhatnak, ami a listaárak alapján óránként akár 1,2 millió forintos bevételt is hozhat. Így a mostani üzemeltetők 50-100 millió forintos éves árbevétele könnyen feltornázható több milliárd forintos nagyságrendre - akár állami hirdetésekkel.


Új frekvencia is megoldás lehet

A zenei csatornák kínálatát máris bővítené a médiahatóság. Leporolta a 95,8 és a 96,4 MHz-es frekvenciát, és június 18-án közzétette a pályázati felhívások tervezetét. Ezek nem beszélgetős csatornák, hanem zeneiek, melyek a Class FM-mel szállhatnak versenybe.


A médiahatóság a VS.hu érdeklődésére a reklámkiadások növekedésével indokolta az új frekvenciák elindítását.


A Médiatanács úgy látja, hogy jelenleg a reklámpiac bővülésével a budapesti rádiós piac eltartóképessége is nő.

A Magyar Reklámszövetség adatai alapján 2012-ről 2013-ra a rádiós szektor árbevétele 29 százalékkal, míg 2013-tól 2014-re csaknem 6 százalékkal bővült. A rádiócsatornák tavaly 9,3 milliárd forinton osztozkodtak.