Felújításra még nem futja

Fotó: iStockphoto / marcovarro

-

Új lakások már épülnek, így a téglapiac szárnyal, a felújítások azonban egyelőre nem kaptak lendületet.


A családi otthonteremtési program (csok) révén 12 ezer új lakás is megépülhet az idén, a felújítási piac azonban összességében stagnál, mivel hiányoznak a tartós energetikai és monetáris ösztönzők – közölte a Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség (MÉASZ) a távirati irodának küldött közleményében.

Az új építések révén a falazati anyagok eladásában és a társasházi lakások építési engedélyeinek számában is növekedés mutatkozik meg. Vidor Győző, a MÉASZ elnöke szerint a csok lehetőségei révén a több évtizedes tapasztalattal rendelkező befektetők mellett megjelentek bizonytalan szakmai múltú cégek is, amelyek spekulatív céllal kis, 10-12 lakásos projekteket indítanak, ahol a haszonmaximalizálás a lényeg, s a műszaki tartalom háttérbe szorul. Ezért a lakásvásárlóknak az adott ajánlat fejlesztői hátteréről célszerű előzetesen tájékozódniuk.


Azért nem minden kis projektet csinálnak kóklerek


Az épületgépészeti és hőszigetelő, vagy a homlokzati nyílászáró termékek piacát a csok nem érintette még érdemben, és a csekély összegű szeptemberi lakossági energetikai pályázat sem hozott mérhető keresletnövekedést – mondta az elnök. A családi házak korszerűsítését célzó Otthon Melege program ősz eleji kerete néhány óra alatt kimerült. Mindezek következtében a gyártók stagnálást vagy enyhe növekedést várnak 2016-ra.
Vidor szerint míg a magánberuházók inkább a lakásadásvételekkel kapcsolatos felújításokra koncentrálnak, a lakásához ragaszkodó többség energetikai felújítási programra vár, amely a rezsiköltségeket az energiaáraktól függetlenül csökkentheti. Ezért a MÉASZ korszerűsítési javaslatcsomagon dolgozik, célja, hogy minél több projekt javítsa az ingatlanállomány minőségét és segítsen teljesíteni a nemzeti klímapolitikai vállalásokat is. A munkaerő szűkössége már nemcsak az építőipari kivitelezést, hanem a nyílászárók hazai gyártását is érinti, sőt, a hazai gyártók kapcsolattartói szerint a kereskedelmi értéklánc több szintjét is.