Felminősítették Budapestet

Fotó: AFP / EMMANUEL DUNAND

-

A magyar államadós-osztályzathoz hasonlóan a Budapestre külön megállapított adósbesorolást is felminősítette a Moody's pénzügyi szolgáltató csoport európai regionális és városi önkormányzatokra szakosodott hitelminősítő részlege, a Moody's Public Sector Europe (MPSE).


A hétfő éjjel Londonban bejelentett lépést a cég elsősorban a magyar gazdaság javuló működési környezetével, valamint a szuverén és szubszuverén adóskockázat közötti szoros korrelációval indokolta. Budapest adósbesorolását az eddigi „Ba1”-ről egy fokozattal, „Baa3”-ra javította. Az új osztályzat besorolása stabil.

A lépés közvetlen előzményeként a Moody's globális hitelminősítési szolgálata, a Moody's Investors Service pénteken a magyar államadós-besorolást is ugyanilyen mértékben, „Ba1” szintről egy fokozattal, stabil kilátású „Baa3”-ra javította, visszaemelve ezzel Magyarországot a befektetésre ajánlott szuverén besorolási kategóriába.

A fővárosi besorolás javításához fűzött indoklásban kiemelték, hogy Budapest hitelképessége szorosan kapcsolódik Magyarországéhoz, mivel a magyar önkormányzatok bevételei függnek az országos szintű makrogazdasági és költségvetési teljesítménytől.

A Moody's várakozása szerint az aránylag jó nemzetgazdasági szintű növekedés fenntartható, és ez a központi kormányzati juttatások növekedését eredményezi, ami kedvezően hat majd a fővárosi bevételekre.

A cég szerint a budapesti adósbesorolást továbbra is alátámasztja a főváros megfontolt költségvetés-kezelési gyakorlata, amely a működési szintű pénzügyi egyenleg szilárd többleteiben és a jó pénzügyi teljesítményben is megmutatkozik, mindez pedig a város erőteljes likviditási helyzetének egyik pillére.

A magyar államadós-besorolás minapi felminősítésével közvetlen összefüggésben a Moody's hétfőn magyar bankok osztályzatait is javította. A hitelminősítő által hétfő este Londonban külön bejelentett bankosztályzati lépések az MFB, az OTP Bank, az OTP Jelzálogbank és a K&H Bank besorolásait érintették.