Félmilliárdos árengedménnyel nyert közbeszerzést a Közgép

Fotó: MTI/MTVA / Mészáros János

-

A Nagykanizsát elkerülő út megépítésére hatan jelentkeztek, és bár Simicska Lajos cége mostanában kevésbé sikeres az állami tendereken, mint korábban, a jelek szerint visszautasíthatatlan ajánlatot tett.


A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. eredetileg több mint 1,8 milliárd forintra becsülte a Nagykanizsát elkerülő út megépítését. A 61-es út átalakítása már 60 százalékos készültségben volt, amikor tavaly szeptemberben kiírták a pályázatot a kétszer egysávos út 3,2 kilométeres szakaszának befejezésére, valamint a hozzá kapcsolódó körforgalom, vasúti felüljáró és közműcsere megvalósítására. Az építkezést uniós pénzből finanszírozzák.


A tender eredményét most hirdették ki, eszerint hat vállalkozás tett ajánlatot, köztük az utóbbi időben felkapott Duna Aszfalt is, amely gyakran együtt dolgozik a felcsúti polgármester-vállalkozó cégeivel. A nyertes ajánlatot azonban a Közgép adta meg, amely az eredetileg becsült 1 milliárd 847 milliós költséggel szemben azt ígérte, hogy az utat mindössze 1 milliárd 343 millióból is kihozza.

Simicska Lajos cégének az elmúlt hónapokban jóval kevesebb megbízása adódott az államtól, sőt a Közgép által már elnyert M4-es autópálya építését is lefújta a kormány. A vállalkozó, aki az elmúlt két évtizedben sokat tett a kormánypárt gazdasági hátterének megalapozásáért, személyeskedésig fajuló vitába keveredett Orbán Viktor miniszterelnökkel.