Feljelentést tesz a brókerbotrányba keveredett minisztériumi cég

Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt / MTI / Czeglédi Zsolt

-

A Földművelésügyi Minisztériumhoz tartozó cég - vagyis az állam - 410 milliója úszott el a brókerbotrányban.


Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó csalás miatt tett feljelentést a minisztériumhoz tartozó cég, a TIG Nonprofit Kft. vezetője - tudta meg a VS.hu.


A becsődölt Hungária Értékpapírnál tartott pénzt a cég, mint mondják, a miniszteri tiltás ellenére. Azt még vizsgálja a tárca, ki a felelős a történtekért.

A tárca sajtófőnöke azt mondta, a minisztérium március 9-én értesült arról, hogy bent ragadt a cég pénze. Ez alapján úgy tűnik, a TIG-nek három napig tartott, hogy közölje „a jó hírt” a minisztériummal: Lázár János miniszter ugyanis korábban arról beszélt, az FM háttérintézményét március 6-án értesítették arról, hogy a 410 millió „odaveszett.”


Korábban mást mondtak

„A Buda-Cash botrányt követően a Földművelésügyi Minisztérium szó szerint végrehajtotta Miniszterelnök úr utasítását” - írta a tárca Lázár János nyilatkozata után rögtön.


A tárca vizsgálata tisztázta, hogy a Buda-Cash bróker cégben a Földművelésügyi Minisztériumnak, intézményeinek, illetve az általa irányított cégeknek nem volt pénze.

A pénz viszont nem is ott volt, hanem egy másik brókercégnél. Arról másnap adott ki a tárca egy közleményt, hogy amúgy miniszteri tiltás volt érvényben még az előző ciklusból, hogy az államkincstáron kívül más értékpapír-kereskedőnél tartsanak pénzt a cégek vagy háttérintézmények.


A két közlemény közti ellentmondást a sajtófőnök azzal magyarázta, hogy „miniszter úr minden utasítást betartott, amit miniszterelnök úr mondott, a csütörtöki közleményünk legfeljebb pontatlanul fogalmazott.”


A kapocs

A Magyar Narancs közben kiszúrta: a Földművelésügyi Minisztérium gazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkára, Szele Andrea korábban a Hungária Értékpapírnál volt back office vezető 2009 és 2013 között. Utána az FHB-hoz igazolt, majd a minisztériumba.