Farkas Flórián centralizált és szabálytalan volt, de semmi több

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

-

Bár az Országos Roma Önkormányzat gazdálkodása miatt több feljelentést is tettek, az Állami Számvevőszék csak intézkedéseket kért. Az ÁSZ azt az időszakot vizsgálta, amikor a Fidesz képviselője, Farkas Flórián volt az elnök, de a szabálytalanságok kiigazítása már az utódjára maradt.


A számvevők rendszeresen ellenőrzik a kisebbségi önkormányzatok gazdálkodását. Ezen belül most készült el a jelentés a roma, a görög, az örmény és az ukrán szervezet 2010 és 2014 közötti működéséről, és mindegyiknél találtak hiányosságokat a gazdálkodásban. Az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) esetében azonban a nyár elején még házkutatást is tartott az adóhivatal, miután feljelentették a szervezetet. Egyéb roma érdekképviseletek ugyanis bizonyítottnak látták, hogy az ORÖ több módon is elherdálta a Híd a munka világába elnevezésű foglalkoztatási program uniós forrásokból származó pénzét.


Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) most számos ponton talált hiányosságot a roma önkormányzatnál, de feljelentésről szó sincs, és a kifogások is jóval enyhébbek, mint amelyek a feljelentésekben szerepeltek. A számvevők egyebek között azt kifogásolták, hogy az elnök, aki a vizsgált időszak döntő részében Farkas Flórián volt, indokolatlanul vont saját hatáskörébe pénzügyi döntéseket, és azt követően a pénz felhasználásáról szükséges beszámolók is elmaradtak.

Ilyenek voltak például a Foglalkoztatási Szövetkezet ügyei. Ez a szövetkezet szervezte a Híd a munka világába programjait. Az ÁSZ azonban csak annyit állapított meg, hogy az önkormányzat költségvetései előzetesen nem számoltak a program kiadásaival és bevételeivel, holott azokat már tudni lehetett. Ráadásul az elnök rendre elmulasztotta a beszámolót.

Ehhez képest a Roma Polgári Tömörülés és a Lungo Drom vezetői tavasszal számokkal és kimutatásokkal igyekeztek alátámasztani, hogy Farkas Flórián mintegy 300 millió forintos elnöki kerettel rendelkezett a programon belül, és ebből az összegből 2011-2012-ben több ORÖ-vezetőnek is kiutaltak több százezer forintot, amihez a roma szervezetek konkrét neveket és összegeket is csatoltak. 2013-ban pedig állítólag közfoglalkoztatottak nevére könyveltek el négymilliós juttatásokat.

Az ÁSZ most annyit állapított meg, hogy


az önkormányzat pénzügyi gazdálkodása részben felelt meg az előírá­soknak,

és ezért számos intézkedést vár az ORÖ elnökétől, hogy a jövőben mindenben igazodjanak a jogszabályokhoz. A kérdéseket azonban már nem Farkas Flóriánnak kell megválaszolnia, mert tavaly ősszel Hegedüs István szociológust választották meg az ORÖ elnökének, aki az önkormányzat tavalyi beszámolóját csak azzal írta alá, hogy csupán az utolsó negyedévért vállal felelősséget.


Farkas Flórián jelenleg a Fidesz országgyűlési képviselője és Orbán Viktor miniszterelnök tanácsadója. Utódja májusban leváltotta Farkas hivatalvezetőjét és az ORÖ gazdasági vezetőjét is (előbbi állítólag részesült a furcsa kiutalásokból), ők mindketten már a Miniszterelnökségen dolgoznak, Farkas Flórián mellett.