Fábry, Jáksó exe és Kálomista nagyot kaszálnak a közmédián

Fotó: MTI/MTVA / Zih Zsolt

-

A három producer és mellettük az IMG- és A38 tulaj Patonai Péter cége összesen több mint kétmilliárd forintot kap az állami médiaszolgáltatóval eddig megkötött szerződések alapján. Annak apropóján kértük ki az idei kontraktusokat, hogy július 1-jétől egyetlen cég lesz az egykori MTV, Magyar Rádió, MTI és Duna Televízió. A Duna Médiaszolgáltató Zrt.-nek Dobos Menyhért lesz a vezérigazgatója, az eddigi cégvezetőket lefokozzák, és elbocsátások is várhatók.


A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) legjelentősebb beszállítója 2015-ben a következő négy gazdasági érdekeltség a június 26-áig megkötött szerződések alapján:

  1. 754 millió forintos megrendeléssel első az Apropó Média Produkciós Kft. és a Summa Produkció Kft., amelyek Halkó Gabrilella és Blázy András tulajdonában vannak; ők gyártják egyebek között Jakupcsek Gabriella beszélgetős műsorát, a Ridikült, valamint a Summa című gazdasági magazinműsort. Halkó Gabriella Jáksó László volt élettársa, és többször üzleti kapcsolatba hozták a kormányfő tanácsadójával, Habony Árpáddal, de azt cáfolták, hogy egy épületben lenne lakásuk.
  2. 634 millió forinttal második helyen áll a Megafilm Service Kft., amely Kálomista Gábor tulajdonában van. A producer bő 20 éve sofőrként kezdett a Duna Televízióban, ma már az egyik legsikeresebb a szakmájában. Felesége, Kálomista Zsuzsanna az MTVA kereskedelmi és vagyongazdálkodási igazgatója. A Megafilm gyártja egyebek között a Munkaügyek című film epizódjait, illetve lesz egy új koprodukciós sorozata is, a Csak színház és más semmi.
  3. 323 millió forint bevétele már biztosan lesz idén a Zászlóshajó Kft.-nek, amely ezért az egy összegért 291 darab adásanyagot gyárt a Petőfi TV számára a zenei ifjúsági magazinba, amelyet éjszakánként az A38-as hajóról közvetítenek. (Az MTVA eredetileg 640 millió forintos adatot közölt, de utóbb ezt korrigálta.) A Zászlóshajó tulajdonosai között van Patonai Péter, aki az első Orbán-kormány idején 1998 és 2000 között az állami Magyar Fejlesztési Bank elnök-vezérigazgatója volt, a 2010-ben kezdődő ciklusban pedig megvásárolta az A38-as hajót, valamint az állami kommunikációs tendereken nyerő IMG Inter Media Groupot.
  4. 272 millió forintért gyártja le Fábry Sándor cége, a Trisó Kft. a humorista idei műsorait, ezzel ő kapta meg január óta a negyedik legnagyobb megbízást az MTVA-tól.
Rajtuk kívül is vannak százmilliós nagyságrendű megbízások, de ezek a legnagyobbak. A korábbi nagy beszállítóval, a Simicska Lajoshoz köthető Hung-Isterrel két kis szerződést kötöttek január óta. A díszletek tárolására 7,9 millió forintot, a Maradj talpon! című vetélkedő gyártásának előmunkálataira pedig 7,5 millió forintot költ az MTVA. Ebből akár az is következhet, hogy újraindul Gundel-Takács Gábor show-ja, bár az április 20-án kötött szerződéshez további részleteket nem fűztek.

Az állam idén - és a napokban elfogadott jövő évi költségvetés alapján 2016-ban is - csaknem 70 milliárd forinttal támogatja a közszolgálati műsorszolgáltatást.


Egy cégbe tömörülnek

Pedig akár faraghatna is a büdzséjén a közmédia, hiszen éppen ezzel a céllal vonják össze július 1-jétől a Magyar Televízó, a Magyar Rádió, a Magyar Távirati Iroda és a Duna Televízió eddig négy, önállóan működő gazdasági társaságát. A decemberben elfogadott törvény azzal magyarázta a változást, hogy


gazdaságossági, költséghatékonysági szempontokra figyelemmel indokolt a négy önálló gazdasági társaság egyesülésének megvalósítása.

A jelek szerint azonban attól még nem csökkennek a kiadások, hogy néhány napon belül a Duna Médiaszolgáltató Zrt.-be olvad a másik három cég. A tulajdonosi jogokat gyakorló Közszolgálati Közalapítvány elnöke, Balogh László a VS.hu érdeklődésére elmondta, hogy már a cégbíróságon vannak az erről szóló dokumentumok.


Az összevont társaság élén a Duna Televízió eddigi vezérigazgatója, Dobos Menyhért marad. Információink szerint a másik három vezérigazgató közül a rádiós Jónás István az MTVA-ban lesz tanácsadó, a Magyar Televízió és az MTI eddigi vezetője igazgatóként dolgozik majd az új cégben, és ugyancsak igazgató lesz Galambos István, aki a rádiós műsorokért felel, valamint Szabó Eszter, aki az online felületeket irányítja.

Ezzel azonban gyakorlatilag sutba dobják azt az eredeti elképzelést, hogy a négy médiacég a szakmailag felkészült megrendelője a műsoroknak, az MTVA pedig a finanszírozója a megrendeléseknek, mivel az MTVA a szakmai megrendelők fölébe kerekedett. A négy cég mintegy 160-170 embert foglalkoztat, a közeljövőben néhányukat elbocsátja a Duna Médiaszolgáltató.


Új csatornák jönnek

Az MTVA-nál ugyanakkor nem lesz kevesebb a munka, ha másért nem, hát azért, mert újabb tévécsatornákat állít hadrendbe az állam. Az M4 Sport július 18-án indul, és a közmédia nem mondott le még egy további csatornáról sem, az M6-ról, bár annak indítására hivatalosan nem mondanak dátumot, nem hivatalosan pedig úgy tudni, hogy legfeljebb embrionális állapotban van.


A versenyben mindenesetre máris előnnyel indulnak a közszolgálati műsorok, mert a decemberi törvény azt is előírta, hogy a műsorterjesztőknek gondoskodniuk kell arról, hogy két újabb állami csatorna ingyen bekerüljön a kínálatukba, méghozzá a csatornakiosztás első helyein. A VS.hu által megkérdezett terjesztők azt mondták, felkészültek a feladatra. Az analóg sugárzás esetén a Duna World helyére kerül be az M4 Sport, a digitális technológián pedig plusz csatornaként indul az állami sporttévé.

A Forma-1-es futamokat is az M4-en közvetítik majd. A UPC Magyarország a VS.hu érdeklődésére azt mondta, hogy bár az átállás költséggel jár, ezt nem hárítják át az ügyfelekre, és erre számít a Magyar Kábelkommunikációs Szövetség elnöke, Kéry Ferenc is.