Egy lépéssel közelebb az angliai magyarok segélystopja

Fotó: AFP / THIERRY CHARLIER

-

A külföldi dolgozók juttatásainak automatikus korlátozása helyett „vészféket” ajánl Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke David Cameronnak.


Vészféket húzhatnak a britek, ha úgy látják, hogy szociális ellátórendszerük veszélybe kerül a túl nagy számú bevándorló miatt – többek között ezt tartalmazza az a javaslatcsomag, amelyet az EU csúcsszerve, a tagállamokat tömörítő Európai Tanács elnöke, Donald Tusk nyújtott be David Cameron brit kormányfőnek.

Az egyelőre nem világos, pontosan milyen esetben aktiválhatná London az említett vészféket, amely az ott dolgozó magyarokat is érinthetné. Vészhelyzetben ugyanis a szigetországban dolgozó EU-állampolgárok korlátozottan lennének jogosultak a szociális ellátásokra. A konzervatív brit kormány azt szeretné elérni, hogy az ott-tartózkodás első négy évében ez a korlátozás legyen automatikus, ám ez Brüsszel szerint ellentmond az uniós alapszabályoknak.

Tusk javaslatának másik fontos eleme szentesítené azt, hogy a britek kimaradhatnak egyes közösségi intézményekből. Ez egyébként most is így van, Nagy-Britannia nem tagja sem a schengeni határőrizeti rendszernek, sem az euróövezetnek, sőt, ellentétben a legtöbb tagországgal, nincs is kötelezettsége arra, hogy valaha belépjen a valutaunióba.

Fontosnak tartják azonban, hogy a kimaradás ne járjon azzal, hogy a tagország kevesebb jogosultsággal bír – ez fontos lehet a szintén euróövezeten kívüli Magyarország számára is. Tusk itt egy olyan mechanizmust javasol, amelyben nem érheti hátrány a kívül maradókat, ám nem akadályozhatnának meg egyes euróövezeti döntéseket. (Például nem vétózhatnának meg egy indítványt.)

Tusk javaslata szélesítené a nemzeti parlamentek hatáskörét azáltal, hogy – a tagállamok minősített többségével – visszautasíthatnák az Európai Bizottság egyes javaslatait. Jelenleg erre ajánlást tehetnek a parlamentek, amelyek egyébként hivatalosan nem vesznek részt az uniós jogalkotásban. (A Bizottság nemzetek felett álló szervezet, míg a végső döntéshozó Tanács tagjait a tagországok kormányai delegálják.)

A javaslatról a tervek szerint február végéig döntenek a tagországok. Az elfogadott dokumentum lesz az alapja a brit EU-tagságról várhatóan még idén júniusban rendezendő népszavazásnak.