Ezért vannak kerek összegek az OTP bankautomatáin

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

-

Alapesetben 5,10, 25 ezer forintot kínálnak fel, pedig más bankok már rájöttek, hogy sokan nem kerek összeget akarnak felvenni, hogy ne csak nagy címletet kapjanak. Eláruljuk, az OTP miért ragaszkodik ehhez.


A készpénzfelvétel mindennapos dolog, ahogy azzal is elég sűrűn szembesülünk, hogy az ATM-ből kivett nagy tételekkel nehezen tudunk vásárolni. (Arról, hogy a 20 ezressel történő fizetés meglepetést okozhat, itt olvashat részletesen.)


Éppen ezért több bank nem csak teljesen kerek összegeket kínál fel, hanem kisebbeket is, például 4, 9 vagy 19 ezer forintos felvételt ajánl a kezdőképernyőn.

A legnagyobb lakossági bank, az OTP automatáiban azonban alapesetben kerek (vagyis nagy tételekben kiadható) összegek szerepelnek, és a bank Bukszának adott válaszából kiderül, nem is terveznek ezen változtatni. (Persze valamennyi automatánál tudunk általunk megszabott összeget felvenni, erre külön menüpont szolgál, amely jellemzően a „Más összeg” névre hallgat.)

Mégpedig azért nem változtat a bank, mert az OTP-seknek jó a mostani módi. „A gépek újratöltése és a címletoptimalizáció során az adott ATM-re jellemző ügyfélviselkedési mintából indulunk ki. Ezt folyamatosan monitorozzuk és az igényeknek megfelelően alakítjuk” – közölte a Buksza kérdésére a bank sajtóosztálya.

Ez magyarul azt jelenti, hogy az OTP-seknek – legalábbis a bank mérései szerint – jó ez így, ahogy van, azokból az összegekből válogatnak inkább, amelyeket a kezdőképernyőn találnak.


Pár érdekességet is elárult az OTP az automatákról. Például azt, hogy egy-egy ATM-ben legfeljebb négyféle címlet lehet. Az OTP-s ATM-ekből legfeljebb 40 bankjegy vehető fel, tehát – feltéve, hogy az adott bankkártya ezt engedi, és van is elég pénz a számlán – maximum 800 ezer forintot lehet kivenni. Erre azonban csak a saját ügyfeleiknek van lehetőségük, más bankok klienseinek egyszerre csak 100 ezer forintot adnak az OTP-s automaták.

Az is előfordulhat, hogy az adott automatában nincs elég az adott címletből. Mondjuk már csak ezres maradt benne, ám ebben az esetben is él a maximum 40 bankjegyes szabály, tehát 40 ezer forintot ad az automata.


„Az esetek döntő többségében a gép a tranzakció előtt kiírja, hogy milyen címleteket tud kiadni, így az ügyfél eldöntheti, hogy él-e a tranzakcióval” – közölte a Bukszával a bank. Azt is elmondták, hogy az ATM-es tranzakciók háromnegyede ötezerrel osztható, ez egyben azt is jelenti, hogy az esetek 75 százalékában nincs szükség ezresekre.

Ha viszont a bank alapesetben felkínálná a 9 ezer és 19 ezer forint felvételét, akkor jelentősen növekedne az ezres bankjegyek forgalma, mivel az ügyfelek jelentős része a főképernyőről választ.

Ez azonban több dolgot eredményezne:
  • gyorsabban elfogynak az ezresek,
  • emiatt az automata több kazettájába kellene ezreseket pakolni, vagyis csökkennének a betölthető összegek, vagyis
  • többször kellene feltölteni az ATM-eket.
Mivel ötféle ezres (1000, 2000, 5000, 10 000, 20 000) címlet van, és négyféle címlet mehet egy automatába, így adódik a kérdés, melyik címlet marad ki. Azonban erre nincs általános válasz. Ez lehet az ezres vagy a kétezres is, ami biztos, hogy a nagyobb címletek a népszerűek. A bank közölte továbbá, hogy leggyakoribb az 1-5-10-10-es összeállítás, azaz egy-egy kazettában ezresek és ötezresek, két kazettában pedig tízezresek vannak.


A készpénzhasználat továbbra is népszerű Magyarországon. 2015 első félévének végén 4062 milliárd forintot tett ki a forgalomban lévő bankjegyek értéke, ami éves szinten 15 százalékos növekedést jelent. A bankjegyek száma pedig 12 százalékkal, 403,8 millióra nőtt – derül ki a jegybanki statisztikákból (pdf).

A növekedés valamennyi címletet érintette, ám elsősorban a 20 és 10 ezresek esetében volt jelentősebb mértékű. A bankjegykiadó automaták száma egyébként évek óta stagnál, tavaly szeptember végén az MNB adatai szerint 4825 darab volt az országban.

Tetszett a poszt? A Bukszát a Facebookon is lehet kedvelni!

Buksza-posztok az utóbbi napokból, hónapokból:

Hogyan vegyünk hűtőgépet?

Hogyan vegyünk mosógépet?