Ezek a legsikeresebb családi vállalkozások Magyarországon

Fotó: MTI/MTVA / Marjai János / MTI/MTVA / Marjai János

-

A miniszterelnök édesapjának cége is felkerült arra a toplistára, amelyet a legnagyobb családi vállalkozásokról állítottak össze. Csányi Sándor családi vállalkozása a második.


A magyar Forbes számításai szerint a péti Nitrogénművek és az NZRT-Trade Kft. tulajdonosai, Bige László és fiai 127 milliárd forint értékű műtrágya-birodalmat irányítanak, és tavaly hatalmas összeget, mintegy 41,5 milliárd forintot költöttek fejlesztésre. Míg Csányi Sándor a Forbes legutóbbi, a leggazdagabb magyarokról szóló listáján az első helyet szerezte meg, a családi vállalkozások listáján csak második. Az OTP-vezérhez és fiához köthető Bonafarm is fejlődött tavaly. Bár a cég eredménye némileg visszaesett, a család megszerezte a honi agrárszektor legnagyobb integrátorcégét, a KITE Zrt.-t. A csoport új gigavágóhídjának tesztüzeme szeptemberben indul Mohácson, a szegedi és pécsi üzemeket bezárják. A csoporthoz tartozó Pick is tervezi egy újabb üzem létrehozását. Csányiék családi bizniszének értékét 104 milliárdosra taksálja a Forbes.

A harmadik helyre Felcsuti Zsolt és családja került a rangsorban. A 100 milliárd forint értékű és Szingapúrban bejegyzett MPF Holdinghoz tartozik egy olyan patinás márka, mint az egykori szocialista nagyvállalat, a Fegyver- és Gázkészülékgyár. A FÉG az olcsóbb konyhai gépek mellett hőszivattyúkat és vízmelegítőket is gyárt, a Szingapúrba költöztetett MPF Holding pedig évről évre sikeresebb.

A listán olyan családi vállalkozások is feltűnnek, mint az édesiparról az ingatlanra váltó, a Corvin-negyedet felhúzó Futó család cége, a 45,8 milliárd forint értékű Futureal-csoport (7.), a talán leghíresebb magyar családi vállalat, a Zwack Unicum Likőripari Nyrt., és a 17,5 milliárdos értékre becsült 77 Elektronika Műszeripari Kft., amelyet dédnagypapaként is irányít Zettwitz Sándor és családja. A cég egy világsikerű vércukorszintmérő berendezésnek köszönheti előkelő pozícióját.

A 25-ös lista 22. helyén a miniszterelnök édesapja, id. Orbán Győző van, aki családjával közösen birtokolja a 10,7 milliárd forint értékű gánti Dolomit Kőbányászati Kft.-t. A Dolomit Kft. tavaly elképesztő profitrátát produkált, 3,2 milliárdos forgalom mellett 1,1 milliárdos adózott eredményt ért el. Az elmúlt öt évben lendületesen növekedett a cég, a forgalmát megduplázta, üzemi, valamint adózott eredményét pedig megnégyszerezte.