Extraprofit márpedig nincs

-

Előszeretettel hivatkoznak rá, de valójában senki nem tudja, mi az az extraprofit. Talán azért, mert nem is létezik?


Ez valószínű. Az extraprofit ugyanis közgazdasági szempontból nem létezik, ám politikai hívószóként tökéletesen működik. Erre hivatkozva vetett ki különadót a bankokra a kormány, amely a rezsicsökkentést is az extraprofit letöréseként értelmezte, legutóbb pedig a netadó indoklásában került elő az varázsszó. De mi lehet az?


Mi az a profit?

A profit nagyon leegyszerűsítve a bevételek és a kiadások (költségek, adók, bérek stb.) különbségét jelenti. Ha a profit pozitív, akkor nyereségről, ha pedig negatív, akkor veszteségről beszélünk. Nem minden vállalkozás termel tehát nyereséget, és ez rögtön magyarázza is, mi valójában a profit: kockázati prémium, azaz jutalom. Az a pénzbeli jutalom, amit a vállalkozó azért kap, mert vállalkozik: kockáztatja pénzét, kitalál valami újat, és rááldozza a munkáját.

Az innováció, a vállalkozás általában valami újat hoz létre, ez pedig előnybe hozza a vállalkozót a versenytársakhoz képest: a vállalkozásról végső soron a piac dönti el, sikeres-e vagy sem, és ennek megfelelően jutalmazza vagy bünteti azt. A vállalatok célja természetesen a minél nagyobb profit elérése. Ha esély sincs arra, hogy a befektetett pénz és munka bizonyos idő elteltével megtérül, senki nem fog vállalkozni; kenyeret sütni vagy éppen új gyógyszert vagy okostelefont kifejleszteni.


Fontos figyelmeztetés


Ebből két dolog következik: egyrészt ahhoz, hogy működjön a gazdaság, szükség van a profitra. Másrészt a profit mértékét a vállalkozó ügyessége és a piaci körülmények határozzák meg: a túl nagy, avagy extraprofit ilyen szempontból tehát értelmezhetetlen.


Ha gazdasági értelme nincs az extraprofitnak, akkor milyen van?

Politikai. A kormány a kifejezést akkor veszi elő, amikor valakit megadóztat (telekommunikációs cégek, bankok), vagy szeretné megszerezni a piacukat (közműszolgáltatók), vagy csak egyszerűen elvenné a pénzüket (magánnyugdíjpénztárak).


Honnan jön a kifejezés?

Amikor azt írtuk, hogy az extraprofit a közgazdaságtan szerint nem létezik, csupán a ma elfogadott klasszikus közgazdaságtanról beszéltünk. A fogalmat ugyanis egy igen ismert közgazdász írta le, és behatóan foglalkozott is vele. Ő pedig nem más, mint Karl Marx, aki A tőke című művében vezette be az extraprofit fogalmát. Marx szerint a kapitalista osztály profitja abból keletkezik, hogy „a munkásnak, miután kitermelte a munkaerejének árát, további többletterméket kell előállítania, amelyért már nem kap fizetséget. Ezt jelenti a többlettermék, a ki nem fizetett munkabér vagy az értéktöbblet”. Az átlagnál magasabb profit, az extraprofit pedig akkor keletkezik, amikor egy technológiailag fejlettebb vállalat a többinél hatékonyabban tud termelni, így tud az átlagnál magasabb profitot elérni. Ám ez az előny csak időleges, hiszen a többi vállalat idővel behozza a hatékonyságbeli előnyt.

Az extraprofit kifejezés jól használható, hiszen szakmainak hangzik, és ma Magyarországon a profit még mindig egy fura, idegen, sőt negatív érzelmeket kiváltó szó: a többség fejében arra utal, hogy valaki úgy keres pénzt, hogy nem dolgozik. Pláne, ha ez a profit még extra is.

Az extraprofit miatt „megbüntetett” cégek valóban jól kerestek korábban, de ez nem véletlen. Jellemzően ugyanis olyan iparágakról van szó, ahol az üzlet beindításához komoly beruházásokra, nagy tőkeigényre van szükség, a megtérülési idő pedig hosszú évekig tart. Ezek mind különösen kockázatossá teszik a vállalkozást: nagyobb kockázatért cserébe pedig nagyobb az elvárt profit is.

Ezzel azonban maguk a döntéshozók sincsenek tisztában. Az extraprofitról ugyanis még maguk a kormánypárti képviselők sem tudják, hogy mi lehet, csak érzik, hogy létezik.

Mivel számszerűsíteni nem tudják, ilyeneket mondanak róla, hogy „az extraprofit a nem tisztességes profitot jelenti”, „akkora profit, amit az emberek soknak éreznek”, vagy egyenesen „a nem megérdemelt profit”, ami már önmagában is értelmetlen, hiszen a profit csak akkor keletkezik, ha azért megdolgozott valaki.


Új sorozatunkban egy-egy közszájon forgó fogalmat magyarázunk el. A következő részben a hitellel foglalkozunk.


Cikkünket a Facebookon tudja kommentelni