Erste-vezér: a kormány megsérti az EBRD-vel kötött megállapodást

-

Andreas Treichl, osztrák Erste Csoport vezetője a Reutersnek adott interjújában kiemeli, hogy a Quaestor-kötvényesek kártalanításával évente jelentős plusz teher hárul a bankokra, az a mód pedig, ahogyan ezt a kormány kezelte, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal (EBRD) és az Erstével kötött év eleji megállapodás megsértését jelenti.


A Reuters írása szerint a kormányzó Fidesz arra kényszerítette a bankokat, hogy finanszírozzák a brókercég károsultjainak a kompenzációját. A hírügynökségnek nyilatkozó magyar jegybanki illetékes azt mondta, hogy ez a bankoknak évi 100 millió dollár megnövekedett befizetést jelent, az összeg pedig az Országos Betétbiztosítási Alaphoz (OBA) és a Befektető-védelmi Alapba (Beva) kerül.


Andreas Treichl azt mondta, hogy nem kíván spekulációkba bocsátkozni a lehetséges veszteségekkel kapcsolatban, de ez az ügy „nem érinti az Erste Bank Hungary magyarországi jelenlétét". Ugyanakkor megjegyezte, hogy a kártérítés kezelésével Budapest megsérti az Este, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) és a magyar kormány között létrejött megállapodást, amelynek a keretében az EBRD és a magyar állam 15-15 százalékos részesedést szerezhet az Erste magyar leánycégében.Az Erste-vezér kijelentette, hogy tudomása szerint az EBRD a Quaestor-ügy vitatott kezelésének kérdést már jelezte a magyar kormánynak, és reményét fejezte ki, hogy a kártérítéssel kapcsolatban felmerült vitát békésen rendezik a következő hónapokban.