Erre a NAV-os listára nem árt felkerülni

-

Egyre népesebb az adóhivatal pozitív listája, és a közeljövőben tovább bővülhet. Az új családi otthonteremtési kedvezményhez csak az juthat hozzá, aki szerepel a köztartozásmentes regiszterben – írja a Napi Gazdaság.


Megrohanhatják az adóhivatalt a családi otthonteremtési kedvezményre (csok) hajtó polgárok. A támogatáshoz ugyanis csak az juthat hozzá, aki igazolja, hogy nem tartozik az államnak. Ennek legegyszerűbb módja, ha az érintettek felvetetik magukat a NAV köztartozásmentes listájára – írja a lap.

A pozitív regiszter egyre népesebb: legutóbb önkormányzati politikusok jelentkeztek tömegesen, az év eleje óta pedig a közúton fuvarozó vállalkozások nagyobb csoportja csatlakozott.

Kis Péter András, a NAV szóvivője a lapnak elmondta: az adóügyek megfelelő állását a polgárok két módon bizonyíthatják. Beadhatnak 15 napnál nem régebbi keltezésű hatósági igazolást, de az is megfelelő, ha valaki szerepel a köztartozásmentesek kimutatásában. Az adóigazolás kiváltásáért illetéket kell fizetni, a pozitív listára viszont költségek nélkül lehet felkerülni. Ha valaki már szerepel a listán, onnan akkor kerül le, ha nem fizeti be időben a közterheket; a tagság így évekig fennmaradhat. Az adóigazolás csak rövidebb ideig bír bizonyító erővel, így előfordulhat, hogy a dokumentumot újból és újból ki kell váltania az érintettnek – emelte ki a szóvivő. A regiszterbe elektronikus úton beadható kérelem kitöltésével lehet jelentkezni.

A köztartozásmentes listát bárki elérheti, a közhiteles és online összesítés megtalálható az adóhivatal honlapján. A kimutatásban most 123 ezren szerepelnek: 74 ezer gazdasági társaság mellett 25 ezer egyéni vállalkozó és 24 ezer magánszemély nevét tartalmazza a hatósági lajstrom.