Kezdődik a roham - ennyivel drágultak az albérletek

Fotó: MTI / Krizsán Csaba

-

A fővárosi garzonok átlagos havi bérleti díja 12 százalékkal, a nagyobb lakásoké 7-8 százalékkal emelkedett éves összevetésben. Budapesten 100 ezer forintról indulnak a bérleti díjak, ennél olcsóbban kevés kiadó lakás található a piacon. A nagy vidéki egyetemvárosokat is elérte az albérletboom: Debrecenben, Szegeden, Pécsett, Miskolcon 7-65 százalékkal nőttek a havi bérleti díjak.


Budapesten átlagosan havi 100 ezer forintos bérleti díjért kínálták a 40 négyzetméternél kisebb garzonlakásokat július közepén. Ez éves összevetésben 12 százalékos emelkedést jelent - áll az ingatlan.com elemzésében, amely közel tízezer hirdetés alapján vizsgálta a felvételi ponthatárok keddi kihirdetésével élénkebbé váló albérletpiac kínálati árait. A nagyobb, 40-80 négyzetméteres kiadó lakásoknál az átlagos bérleti díj mérsékeltebben 8 százalékkal 140 ezer forintra nőtt, a 80-120 négyzetméteres méretű lakások esetében pedig 7 százalékkal 247 ezer forintra emelkedett a bérleti díj a kínálati piacon.

„A garzonok nagyobb mértékű drágulása azzal magyarázható, hogy ezek iránt a legnagyobb a kereslet, még úgy is, hogy a kínálat több mint a duplájára nőtt” - mondta Balogh László, az ingatlan.com szakértője. Fajlagosan ráadásul a garzonok a legdrágábbak, mivel az átlagos bérleti díjuk négyzetméterárra vetítve 20-30 százalékkal magasabb, mint a több szobás - 40-120 négyzetméteres lakásoké. “Egy garzonlakás leginkább egyedül vagy kettesben élő egyetemistáknak jó, viszont a nagyobb méretű 80-120 négyzetméteres lakások többnyire 3-4 szobás ingatlanok, amelyek egy főre vetítve sokkal gazdaságosabbak lehetnek.”


Drágulás a külvárosban is

Budapest külső részein, például a IV., a X. vagy a XIX. kerületben is jelentősen emelkedett a garzonlakások ára. Balogh szerint a kereslet elérte ezeket a kerületeket is, mivel a belső kerületekben kevés a 40 négyzetméternél kisebb garzon vagy hamar elviszik ezeket. “Ráadásul a belső kerületekben már tavaly is magasak voltak a bérleti díjak, így eleve magasabb árszintről kevésbé volt erőteljes a drágulás.”

Folytatódik tehát az a folyamat, amelynek eredményeként a városközponttól egyre távolabbi területek is felzárkóznak árban. Az átlagokat nézve a VIII. kerületben a több szobás, 80-120 négyzetméteres lakások átlagos bérleti díja 175 ezer forint, ami négyzetméterenként alig több mint 2 ezer forint, az egyik legalacsonyabb összeg négyzetméterre vetítve a főváros belsőbb kerületeiben. A városközponttól távolabb, például a XVII. kerületben azonban akad néhány 80-100 vagy 100-120 négyzetméteres lakás, amelyeket 100 ezer körüli áron lehet kivenni, ám ezekből nagyon szűk a kínálat.


Albérletboom az egyetemvárosokban

A nagyobb, egyetemmel rendelkező városokban (Debrecenben, Szegeden, Győrben, Miskolcon, Pécsett) annyiban hasonlít a helyzet a fővárosira, hogy a garzonoknál olcsóbbak a több szobás - 40-120 négyzetméretes - kiadó lakások négyzetméterárai, mégpedig átlagosan 20-40 százalékkal. Egyébként ezekben a városokban is jelentős emelkedtek a bérleti díjak.

Debrecenben a 40 négyzetméternél kisebb lakások bérleti díja az ingatlan.com adatai szerint 63 százalékkal 65 ezer forintra ugrott tavaly júliushoz képest. Ezzel párhuzamosan a nagyobb 40-80 négyzetméteres lakásoknál a bérleti díj 7 százalékkal 80 ezer forintra, a 80-120 négyzetmétereseké pedig 50 százalékkal 150 ezer forintra nőtt. Szegeden a garzonlakások bérleti díja 38 százalékkal 55 ezer forintra, a 80-120 négyzetmétereseké pedig 65 százalékkal 140 ezer forintra nőtt. A pécsi 40 négyzetméternél kisebb kiadó lakások havi bérleti díja 25 százalékkal 50 ezer forintra nőtt, a nagyobbaké mérettől függően 10-33 százalékkal 85-110 ezer forintra emelkedett. Miskolcon 13-65 százalékkal 45-140 ezer forintra emelkedtek a bérleti díjak tavalyhoz képest.


Győr speciális eset

Győrben más a helyzet: mindössze 6 százalékos volt még a garzonlakásoknál is az áremelkedés, és ezeket 66 ezer forintért kínálták. A 40-80 négyzetméteres győri lakások bérleti díja pedig minimális mértékben csökkent: 2 százalékkal 98 ezer forintra.

A 80-120 négyzetméteres kiadó győri lakások piacán 4 százalékkal 145 ezer forintra nőttek a bérleti díjak. Balogh László elmondta, hogy a győri albérletárak esetén erős a bázishatás, vagyis az, hogy itt már tavaly is eleve drágák voltak az albérletek, ezért az áremelkedés lehetősége emiatt idén kisebb volt.