Eladta szállodáját az MVM

-

A bevétel jól jött az állami energetikai cégnek, miután az elmúlt években megcsappant az eredménye.


Az MVM Magyar Villamos Művek az egy évvel ezelőtti hirdetéseken túl nem verte nagydobra, hogy lett egy 600 millió forintos bevétele. Most is csak abból derült ki a sikeres tranzakció, hogy az MVM közgyűlésén jóváhagyták az MVM Hotel Vértes Kft. eladását 10 millió forintért.


Ez a vállalkozás ekkorra azonban már üres volt, hiszen a benne lévő értéket, vagyis a Siófok elegáns, platánfás utcájában fekvő ingatlant már tavaly nyáron eladták belőle. Ezért az 56 szobás és két lakosztályos szállodáért fizetett tavaly nyáron 600 millió forintot egy szakmai befektető. A hotel új néven már javában kínálja tavaszi akcióit.

Kérdésünkre az üzletember elmondta, hogy siófokiként vette észre a szálloda meghirdetését. Cége, a H Management eddig bérlőként üzemeltetett szállodát, méghozzá a keszthelyi Hotel Helikont, amely a Danubius tulajdonában van. Ez, úgy tűnik, eredményes, miután a H Management legutóbbi, utolérhető beszámolója szerint 2014-ben csaknem félmilliárdos forgalom mellett 129 millió forint profitot ért el. Néhány nappal ezelőtt pedig az MVM Hotel Vértes Kft.-t mint gazdasági társaságot is megvették, amelynek mostantól TQM Hotel Kft. a neve.

A szakmai befektető úgy látja, hogy az elmúlt években valamelyest beindult a balatoni szállodaipar, de ezen belül éppen Siófok az, ahol nagyon sok hotel van, miközben kevés látványosság. Szerinte programokat kellene szervezni oda, mert a wellness, amely az MVM volt szállodájában is megvan, önmagában már nem elég.


A siófoki MVM-hotel wellnessmedencéje


Bár az MVM ezermilliárdos éves forgalma mellett elenyésző a 600 millió forint egyszeri bevétel, ám ha a profit szempontjából nézzük, akkor már nem is jöhet olyan rosszul ez a kis többlet, főleg, hogy a Hotel Vértes 2014-ben már 441 millió forint veszteséget halmozott fel. Az állami energetikai cég nyeresége a rezsicsökkentés és az állami cégfelvásárlások miatt is jelentősen apadt, a korábbi több 10 milliárddal szemben 2014-ben adózás után már csak 5,5 milliárd forintja maradt.


Az MVM-nek van még egy balatoni szállodája, a györöki Hotel Panoráma, amely nagyobb és modernebb is, mint a siófoki, ám ez is veszteséges. Az MVM Hotel Panoráma Kft. 2014-ben 74 millió forinttal többet költött, mint amennyi bevétele volt, miközben egyfajta céges üdülőként is működik. Honlapja is hirdeti, hogy az MVM-csoport dolgozóit és nyugdíjasait kedvezményes áron fogadja a csinos szálloda.