Egyre több a turista Magyarországon

Fotó: Jászai Csaba / Jászai Csaba

-

Rekordszintre nőtt tavaly az idegenforgalom - derül ki a KSH adataiból.


Minden korábbinál jobban fejlődik a turizmus Magyarországon: a KSH friss adatai szerint 2015-ben 5,4 százalékkal nőtt a szálláshelyek forgalma. Az év egészében a külföldiek 12,92 millió vendégéjszakát töltöttek itt, míg a belföldi turizmusban csaknem ennyi, 12,85 millió vendégéjszakát regisztráltak.

Különösen a magyarok belföldi utazási kedve nőtt meg (éves szinten 6,4 százalékkal), amiben része lehet annak, hogy a SZÉP-kártyára a munkáltatók az előző évinél 20 százalékkal többet, 90,5 milliárd forintnyi összeget töltöttek fel. (A SZÉP-kártya felhasználása persze azt is jelentheti, hogy nőtt a legálisan kiadott szállások száma.)

Összességében is emelkedett a turizmusból származó bevétel: a 367,7 milliárd forint több mint tíz százalékkal haladta meg az előző évit. Ezt azonban inkább az áremelkedés magyarázza, mint a magasabb kereslet: amíg az átlagos szobaár 7,2 százalékkal 17475 forintra nőtt a 2015-ben, a kihasználtság csupán 2,4 százalékponttal, 54 százalékosra emelkedett.

A vendégek száma is rekordszintre, 10 millió 350 ezerre nőtt – számolt be Varga Mihály. A nemzetgazdasági miniszter sajtótájékoztatóján kifejtette: kedvező, hogy nem csak Budapesten, hanem az ország valamennyi régiójában nőtt a vendégek és a vendégéjszakák száma. A turizmus részaránya a bruttó hazai termékben (GDP) már meghaladja a 9 százalékot, míg néhány évvel ezelőtt még 7 százalék volt ez az arány.

Varga arról is beszélt, hogy a turizmus átalakításával kapcsolatban a kormány várhatóan még ebben a hónapban meghozza a döntéseket.