Egyelőre megmenekült a Gazdasági és a Tilos Rádió

Fotó: Getty Images / moodboard

-

Két döntéséből is visszakozott a Médiatanács, hogy megelőzze a bíróság elmarasztaló ítéletét. Törölnie kellett a Gazdasági Rádió frekvenciájára vonatkozó határozatát, és ez utat nyitott a Tilos Rádiónak is. A hoppon maradt vállalkozás mögött a piaci pletykák szerint a kormányhoz közeli kutatóintézet, a Századvég állt.


A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa november 4-én két ponton is felülbírálta önmagát, és visszavonta a mindössze három héttel korábban meghozott határozatait. Elsőként azt, amely október 14-én egy olyan cégnek adta oda a 11 éve működő Gazdasági Rádió frekvenciáját, amely eddig a gyakorlatban soha nem üzemeltetett rádiót. Majd azt a döntését is annullálta, amely a múlt hónapban még alaki okokra hivatkozva érvénytelennek minősítette a Tilos Rádió ajánlatát a további műsorsugárzásra.


A hirtelen visszakozásra vélhetően két bírósági kereset késztette az ötfős testületet. Korábban a Gazdasági Rádiót működtető Műsor-Hang Zrt. és a Tilos Kulturális Alapítvány is közölte, hogy perre megy az elvesztett frekvenciáért. A Műsor-Hang mindössze egy ponttal maradt le a frekvenciát három héten át magáénak tudó Hang-Adás Kft. pályázatával szemben. Ez abból adódott, hogy bár a médiaszolgáltatási tapasztalatra a Hang-Adás semmit sem kaphatott, és így három ponttal lemaradt, ám a műsorterv szubjektív megítélésére adható 9 pontból a Hang-Adás bezsebelt 8-at, míg a Gazdasági Rádió eddigi üzemeltetőjének, a Műsor-Hangnak be kellett érnie 4 ponttal. Ezt a Médiatanács öt tagjából, akiket egyöntetűen a Fidesz delegált a testületbe, négy meg is szavazta.

Az eredmény: a 105,9-es frekvencia a Hang-Adásé lehetett, amelynek médiás múltja abban merült ki, hogy tulajdonosa, Kriczki Andrea két évvel ezelőtt már sikeres volt egy frekvenciapályázaton. Akkor siófoki frekvenciára tett szert, ám még négy hónap sem telt el, amikor Echo Penisola nevű cége új tulajdonoshoz, a Szivárvány-2 Kft.-hez került.

Ez utóbbi Treszl József és Treszlné Góczi Mária érdekeltsége. Korábban ők vették át a Siófoki Polgári Kör Egyesülettől a fideszes vezetésű önkormányzathoz közelálló lap, a Balatoni Polgár kiadását. Treszl József 2005-ben egy időközi helyi választáson a Fidesz jelöltjeként indult egy siófoki képviselői helyért, de egy független riválisa legyőzte.


A Tilos lehet a nevető harmadik

Csakhogy a Hang-Adás Kft. pályázata vélhetően formailag hibás volt, és a Médiatanácsnak be kellett látnia, hogy korábbi határozatát nem tudja megvédeni a bíróság előtt. Erre utal, hogy a testület "hivatalbóli döntésfelülvizsgálat keretében, saját hatáskörben" egyhangúlag vonta vissza októberi döntését.


Ezzel viszont elhárult az akadálya annak, hogy a Tilos Kulturális Alapítvány médiuma, amely a közösségi rádiózás úttörőjeként 1991 óta hallatja hangját, mégis tovább szóljon a 90,3 Megaherzen. A Tilos mellett ugyanis a Műsor-Hang volt a másik pályázó a frekvenciára, ám ha a Gazdasági Rádió a megszokott hullámhosszán maradhat, akkor nincs riválisa a Tilosnak a 90,3-on.

Bár a Médiatanács októberben még alakilag érvénytelennek nyilvánította az Alapítvány pályázatát, mert a papíron egyoldalasra nyomtatott beadványnak az üres, számozatlan oldalait nem szkennelték be a CD-re, most úgy tűnik, ez mégsem olyan nagy hiba. A testület legalábbis visszavonta egy hónappal ezelőtti határozatát. Döntés ugyan még nincs arról, hogy mindkét eddigi műsorgyártó maradhat a frekvenciáján, de ha mégsem ők kerülnek ki győztesként, akkor a Médiatanácsnak egy önmaga által is visszavont határozata mellett kell kiállnia, hiszen a Műsor-Hang Zrt.-nek van egy formailag hibátlannak minősítette, lepontozott, érvényes pályázata. Márpedig ez hét évre szóló frekvenciát jelent, ami további öt évre meghosszabbítható.


A vesztes, és ami mögötte van

A médiapiacon változatlanul tartják magukat azok a pletykák, hogy a semmiből jött pályázó, a Hang-Adás Kft. ezúttal is csak stróman, és ha elnyeri a frekvenciát, akkor a cég rövid időn belül valaki más birtokába került volna. Sokan azt is tudni vélik, hogy a kormányzati megbízásokat szép számban elnyerő kutatóintézet, a Századvég állhat mögötte. Az a cég, amelynek meghatározó tulajdonosa Heim Péter, informális irányítójának pedig Orbán Viktor miniszterelnök tanácsadóját, Habony Árpádot tartják.


A Századvég Gazdaságkutató Zrt. már akkor nagyobb médiaportfóliót szeretett volna magának, amikor bő egy évvel ezelőtt a Napi Gazdaság kiadóját felvásárolta, ám annak internetes újságja, a Napi.hu, továbbá az InfoRádió végül is nem került a birtokába. Ezt a növekedési vágyat elégíthetné ki egy rádiófrekvencia, amelyen ugyancsak gazdasági tematikát sugároznak.