Egy szabolcsi bankfiók környékén a legmagasabb az átlagbér

Fotó: MTI/MTVA / Máthé Zoltán

-

Meglepődne, ha tudná, hogy melyik magyar pénzintézet környékén laknak a legsűrűbben. Az Esri bankfiókkeresőjével azt is megtalálja, hogy hová érdemes járnia bankolni.


Bár az online bankolás egyre népszerűbb Magyarországon, vannak ügyek, amelyekhez mindenképpen be kell menni a bankfiókba. A kérdés csak az, hogy melyikbe. A GfK három éve készített egy kilenc országra kiterjedő regionális felmérést, melyből kitűnik, hogy a magyarok bankválasztását elsősorban a bankfiók közelsége, illetve a megszokás határozza meg.

Az Esri most térképes bankfiókkeresőt (lásd a cikk alján is) készített, amelyen megnézhető, mely pénzintézetek vannak legközelebb a lakásunkhoz-munkahelyünkhöz. A fiókokra kattintva pedig kiderül, hogy az adott banknál milyen konstrukcióban, mekkora kamattal számolhatunk, ami nem jön rosszul, ha van némi megtakarított pénzünk.

A geoinformatikával foglalkozó cég számításai szerint több mint kilencmillió magyar lakik 5 perces távolságon kívül – vagyis 400 méternél távolabb – bármilyen banktól. Vannak azonban – Budapest belvárosában –, akik egy kilométeres sugarú körben 38 bankfiókból választhatnak.


A negatív szélsőség Mucsony

Nem véletlen, hogy a fővárosban a legnagyobb a száma (309 ezer fő) azoknak, akik ezer méteren belül találnak maguknak bankot. A második helyezett Miskolcon már csak 30 ezren élhetnek abban a tudatban, hogy 1 kilométeren belül vezethetik a számlájukat. A megyei jogú városok közül Hódmezővásárhely áll a legrosszabbul, ott 2500-an sem laknak ezer méterre egy-egy bankfióktól. Az 1300-nál is több települést tartalmazó lista végén pedig a borsodi Mucsony áll, ahol mindössze 11 szerencsésnek van közel a számlavezető fiók.

A bankok elhelyezkedését vizsgálva az OTP volt a legkörültekintőbb, bankfiókjai közelében majd 300 ezren laknak. Második a K&H 162 ezer potenciális – környékbeli – klienssel, a harmadik „legjobban körülvett” bankcsoport az Erste: fiókjai közelében 138 ezren laknak. Persze a sok környékbeli ügyfél még nem jelenti automatikusan azt, hogy a leggazdagabbak is ezeket a bankokat választják. Az viszont tény, hogy a legtöbb átlagbért fizető cégek az ING Bank fiókjai közelében működnek. Környékükön az átlagfizetés több mint 324 ezer forint, de még a harmadik Keler Zrt. fiókjai is olyan cégeknek vannak közel, amelyeknél 300 ezer forint felett keresnek.


Balsa és Ágfalva mindent visz

A Céginfo.hu tavalyi adatai szerint a legtöbb céges bankszámlát az OTP kezeli. Ezt megerősítik az Esri által kiszámolt adatok, mert eszerint az OTP környékén működő cégek rendelkeznek a legtöbb munkavállalóval, több mint egymillióval, a magyar bankszámla-tulajdonos pedig – elsősorban kényelmi okokból – a lakásához vagy munkahelyéhez legközelebbi fiókot szereti.

A kereső azt is megmutatja, hogy az adott bankfiók környékén mekkora a lakosságszám, a környező cégek hány embert foglalkoztatnak, és mekkora a közelben élők átlagkeresete. A potenciális ügyfélszámot tekintve egy miskolci bankfiók, a Felsőzsolca és Vidéke Takarékszövetkezet előz meg két budapesti OTP-fiókot. A miskolci takarék egy kilométeres körzetében ugyanis 4580-an laknak.

Téved, aki arra gondol, hogy egy Rózsadomb aljában lévő bankfiók környékén a legmagasabb az átlagbér. A legnagyobb jövedelemmel a szabolcsi kistelepülés, a mindössze 854 fős Balsán lévő Rakamaz és Vidéke Takarékszövetkezet közelében élők dicsekedhetnek, 1,3 millió forinttal. Nem sokkal maradnak el a Tisza-partiaktól az ország másik felén, a soproni járásban található Ágfalva lakói. Az ott működő Rajkai Takarékszövetkezet környezetében 1,2 millió az átlagkereset. Meg kell azonban jegyeznünk, hogy ez a számítás nem feltétlenül jelenti a környék gazdagságát, inkább azt, hogy egy-egy különösen jómódú – és magas bevallott jövedelemmel rendelkező – lakó is él a közelben.