Egy sörrel indult a milliárdos kínai csodasztori

Fotó: Getty Images / Andrew Burton

-

„Őrült Jack Ma” a világ egyik leggazdagabb embere. Ő ismertette meg Kínával az internetet, 15 év alatt felépített egy cégbirodalmat, és éppen túl van minden idők legnagyobb tőzsdei részvénykibocsátásán. Hangcsoui angoltanárként még lefitymálták világra törő álmai miatt, mostanra viszont nagyon sok kínai fiatal példaképe lett.


„Minden egyes porcikámban made in China vagyok” – tartja magáról Jack Ma, Kína újdonsült dollár-multimilliárdosa, országának leggazdagabb üzletembere. Az ázsiai ország eBayeként aposztrofált Alibaba alapító tulajdonosa úgy mondja mindezt, hogy az összes eddigi sikerét az angoltudásának, az internetnek és a globalizációnak köszönheti, minden idők legnagyobb tőzsdei bevezetését pedig nem Sanghajban vagy például Hongkongban, hanem New Yorkban vitte véghez pár héttel ezelőtt.

Ha van itt bármi ellentmondás, akkor az Ma egész személyiségét és eddigi életét is áthatja. Az idén 50 éves multimilliárdos Kínában született, nagyapját a kommunista rezsim ellenségeként üldözték, bő tíz évig a szülei sem űzhették a foglalkozásukat, és sokáig semmi nem utalt arra, hogy Ma lesz az, akinek sikerül kitörnie a környezetéből, és egyszer a Szilícium-völgy ikonjai között tartják számon.

Márpedig ez utóbbi megállapítás nem költői túlzás: az Alibaba szeptember 19-én úgy lépett a New York-i tőzsdére, hogy a majdnem 370 millió eladásra kínált részvény ára az eredeti 68 dollárról rögtön felugrott 93 dollárra; a bevonni kívánt 25 milliárd dolláros tőke helyett így 34 milliárd érkezett a cégbe; az Alibaba piaci összértéke pedig nehezen értelmezhető magasságokba, 232 milliárd dollárra emelkedett. Egyszóval Jack Ma internetes kereskedő vállalatbirodalma a befektetők szemében értékesebb lett a Facebooknál, az IBM-nél vagy az Amazonnál, saját vagyona pedig 25 milliárd dollárra hízott. Hazájában ezzel azonnal letaszította a legvagyonosabbak listájáról az addigi listavezetőt, a Dalian Wanda Group alapítóját, Vang Csien-lint, és egyike lett a világ harminc leggazdagabb emberének.


Kínában egyre erősebb személyi kultusz övezi


Megfertőzte a nyugat

Az interneten fellelhető valamennyi biográfia úgy kezdi, hogy Jack Ma életében az első fordulópont 12 évesen jött el. Valami miatt a fejébe vette, hogy meg akar tanulni angolul; a 70-es évek Kínájában, Hangcsou városában ez nem volt olyan magától értetődő. Nyolc éven át minden reggel elbiciklizett egy tőlük 40 percre lévő szállodába, hogy külföldi turisták közelébe férkőzhessen. Ingyen kalauzolta őket a városban (körülbelül 2,5 milliós városról van szó), cserébe csak azt kérte, beszélgessenek vele, hadd gyakorolja az angolt. A nyelvtudásánál jobban csak a világlátása fejlődött, rá kellett jönnie, hogy amit a külföldiek mesélnek neki, az teljesen más, mint amit az iskolában vagy a könyvekből tanult.

A következő sorsfordító esemény 1979-ben történt. Megismerkedett egy ausztrál család két gyerekével, három napon át együtt frizbiztek. Utána évekig leveleztek, majd 1985-ben meghívták őt Ausztráliába a nyári szünetre. Az a 31 júliusi nap megváltoztatta az akkor 21 éves Ma életét.


"Úgy hagytam el Kínát, hogy az a leggazdagabb és a legboldogabb ország a Földön. Leszálltam Ausztráliában, és szembesültem a valósággal"

- emlékezett vissza pár évvel ezelőtt. Csoda, hogy az ausztrál kiruccanás óta másképp kezdett gondolkozni? A globalizáció végleg megfertőzte.


A hangcsoui angoltanár

Az üzleti karrierig és pláne a globális versenyben való megmérettetésig azonban még görbe volt az út. Talán ezért mondja mostanában is, hogy kellenek neki az akadályok, mert ha valami simán megy, akkor nem érzi jól magát. Az egyetemmel például rögtön problémái adódtak. Hangcsou – Ma saját bevallása szerint is – leggyengébb felsőoktatási intézményébe csak harmadik nekifutásra jutott be, főleg a matekon vérzett el. Végül csak szerzett egy angol szakos BA-diplomát, és közben az is kiderült, hogy miben erős: hallgattak rá a többiek, általában megválasztották a helyi diákszervezet élére, afféle ottani HÖK-elnök volt.


Jack Ma, Alibaba

Jack Ma címei

2004-ben Az év 10 üzletembere közé választották Kínában.

2005-ben a Világgazdasági Fórumon megkapta a Fiatal Globális Vezető címet. Ugyanebben az évben Ázsia 25 legbefolyásosabb üzletemberének nevezte a Fortune.

2007-ben a Business Week Az év üzletemberének választotta.

2009-ben bekerült a Time 100 legbefolyásosabb embere közé.

Idén augusztusban az amerikai Forbes címlapjára került. Ő az első kínai üzletember, aki ezt elérte.

Karizmatikus énje első ránézésre talán meglepő. Az amerikai sajtóban sokszor manónak titulált, körülbelül 155 centiméteres, madárcsontú férfi addig legalábbis nem tűnik túl meggyőzőnek, amíg meg nem szólal.

De ha kiáll az emberek elé - márpedig számos videó tanulsága szerint szívesen szerepel akár nagy színpadon is - valóban van benne valami: vízió, retorikai készség és lendület biztosan.

Nyilván ezt próbálta meg bevetni akkor is, amikor még csak álmodozott az üzleti sikerekről, de közben sorozatos kudarcok érték.

Sokáig semmi pénze nem volt – frissen végzett angoltanárként 100-120 renminbit, alig 15 dollárt keresett –, és még a helyi Kentucky Fried Chicken főnökének titkári állását sem tudta megcsípni, mert nem tartották arra érdemesnek.


Manónak is szokták becézni.


Internet márpedig van

Az újabb meghatározó impulzus 1995-ben érte Seattle-ben. Egy kereskedelmi delegáció tolmácsaként érkezett a városba, ahol egy amerikai barátja megmutatta neki az internetet. Beírták a Yahoo keresőjébe, hogy "sör", és mivel egy darab kínai találatra sem bukkantak, jött az ötlet: indítani egy honlapot, és megcsinálni a kínai arany oldalakat.


"Miután hazamentem, áthívtam pár haveromat, leültünk egy betárcsázós gép elé, három és fél órán át ittunk, filmet néztünk, kártyáztunk, és közben letöltöttünk egy fél oldalt. Olyan büszke voltam!"

Így idézte fel egyszer a New York Timesnak az estét, amelyen bebizonyította, hogy internet márpedig létezik. Jack Mán kívül azonban kevesen vették észre, mekkora lehetőség rejlik benne. „Őrült Jack Ma” – kapta akkoriban a becenevét, mivelhogy az ismerősei közül kevesen tudták követni. Hagymázas elképzelésnek tűnt előttük a saját internetes cég álma, pedig Ma fejében többé-kevésbé már összeállt a koncepció.


Jack Ma, Alibaba

Bill Clinton amerikai exelnökkel. Jack Mát ma már mindenki számon tartja.


Az amerikai eBay után 4 évvel, 1999-ben megalapította a saját vállalkozását. Megint összehívott pár embert - egész pontosan 18 ismerősét - a lakásába, két órán át beszélt nekik a vízióiról, majd mindenki kitette a pénzét az asztalra. 60 ezer dollár jött össze, ez volt a cég kezdőtőkéje.


"Világcégről álmodtam, olyan nevet akartam, amely globális, könnyű kimondani, és mindenkinek eszébe juttatja az 1001 éjszaka meséit. Abban is elég csak azt mondani, hogy Szezám, tárulj, és a világ minden kincse elérhetővé válik."

A világ legnagyobb piaca

Így indult az Alibaba névre hallgató online piactér, amely megnyitotta az egész világot a kínai kereskedők, helyi gyártók, kisvállalkozók előtt, a külföldi márkákat pedig a helyi lakosok előtt. Az Alibaba ma az e-kereskedelem szinonimája Kínában, az ország Amazonja, eBaye és Pay Palja együttvéve. Különböző felületein évente – a pamutgombolyagtól a kutyafekhelyen át a luxuscipőkig – bő 150 milliárd dollár értékű áru cserél gazdát, több, mint a két amerikai vetélytárs, az Amazon és az eBay platformjain együttvéve. És a kínai piac egyre csak nő. A McKinsey egy tanulmánya szerint a világon a leggyorsabban fejlődik: 2012-ben 210 milliárd dolláros volt (a második legnagyobb online kiskereskedelmi piac a világon), 2020-ra viszont 650 milliárd dollárosra duzzad.

Ha ez tényleg így lesz, akkor az Alibaba tulajdonosai – a számtalan kisbefektető és a legnagyobb részvényes Yahoo – is sokat nyerhet még a befektetésén, a sikerek pedig tovább gerjeszthetik a már eddig is erős Jack Ma-kultuszt Kínában. Az alapító tekintélye ugyanis a cégbirodalmon belül teljességgel megkérdőjelezhetetlen, a döntéseit nyilvánosan senki sem meri kritizálni. Mint ahogy ő maga sem bírálja sohasem a kínai kormányzatot vagy a kommunista pártot. Jack Ma egyfelől tehát hirdeti az internet adta szabadságot, és hiszi, hogy ez hozza el a transzparenciát és a nyitottságot Kínának, de közben ugyanolyan lelkesen lapozgatja Mao Ce-tung Vörös Könyvecskéjét is.

Jack Ma majdnem napra pontosan a New York-i tőzsdére lépéssel egy időben töltötte be az ötvenet. A cégvezetés napi nyűgeitől most visszavonult, szabadidejében tajcsizik és kung-fu regényeket olvas, miközben egyre többet áldoz jótékony célokra. A környezetvédelem, az egészségügy és a fiatalok felkarolása izgatja leginkább, de a cápákért is felelősséget érez; évek óta nem eszik cápauszonyt, sőt minden ilyen terméket kitiltott az Alibabáról is. Abban bízik, hogy a cég, amelyet felépített, legalább 102 évig talpon marad, mert az azt jelentené, hogy az 1999-ben általa alapított birodalom három évszázadon át ívelt.


Jack Ma 5 tanácsa a boldoguláshoz

Jack Ma szeptemberben beszédet mondott a Clinton Global Initiative New York-i rendezvényén. Öt pontban foglalta össze a siker kulcsát.

Gondolkodj előre!

Ő sem azért sikeres ma, mert pillanatnyilag valamit jól csinál. Volt egy álma 15 évvel ezelőtt, amely mostanra ért be.

A pénz nem boldogság, hanem felelősség!

Ha csak 20 dollárod van havonta, attól még nagyon boldog lehetsz. Ha van 1 millió dollárod, akkor szerencsés ember vagy. Ha 10 millió dollárod van, akkor már sok a gondod, sokszor fáj a fejed.

Ha több mint 1 milliárd dollárod vagy 100 milliárd dollárod van, akkor óriási a felelősséged. Ilyenkor az emberek bíznak benned, mert azt hiszik, hogy okosabban tudod elkölteni a pénzedet, mint mások.

Számíts a váratlanra!

Az élet olyan, mint egy doboz bonbon, sosem tudhatod, mit veszel ki belőle. (Ez valójában a Forrest Gumpból egy idézet, ez Ma kedvenc filmje.)

Nincs szükséged kapcsolatokra, hogy sikeres legyél!

Nem kell, hogy gazdag apád vagy befolyásos bácsikád legyen. Csak a vevők, az ügyfelek számítanak, csak ők tehetnek téged sikeressé.

Fektess a fiatalokba, ha meg akarod változtatni a világot!

Azokat kell segíteni, akik sikeresek akarnak lenni – ez a titok nyitja. A fiatalok elméjében ott vannak a magok, amelyeket elvetettünk, és ha felnőnek, ők fogják megváltoztatni a világot.


Jack Ma a színpadon