Egy picit megint terjeszkedtek az orosz oligarchák Magyarországon

Fotó: Getty Images/iStockphoto / koo_mikko

-

Csaknem egymilliárd forintos tőkeemelést vállalt a kicsit nehézkesen döcögő tőzsdei telekomcégben, a BTelben az ifjabb Rahimkulov. A Mol és az OTP után vajon mi olyan vonzó egy apró magyar vállalkozásban?


A Business Telecom Nyrt. tegnap bejelentette, hogy 950 millió forintos tőkeemelést hajt végre, így a társaság alaptőkéje mintegy 2 milliárd forintra nő. Az újonnan kibocsátott részvények nem a tőzsdén forognak, hanem elsőbbségi részvények pluszjogokkal. Ezeknek a papíroknak a tulajdonosai részesülnek elsőként a profitból, miközben vétójogot biztosító szavazatelsőbbségük lesz, joguk a vezető tisztségviselők kijelölésére, valamint az elővásárlásra.

Márpedig ezeket a részvényeket a Skillinvest veszi át, amelynek a tulajdonosa Timur Rahimkulov. Így a BTel irányítása gyakorlatilag az orosz milliárdos, Megdet Rahimkulov fiának, Timurnak a kezébe megy át. A SkillInvest az eddigi, nem egészen 8 százalékos tulajdonrészét is számítva az utolsó papír átvétele után többségi tulajdonosa lesz az addigra kétmilliárdos alaptőkéjű BTelnek.


Mi van a BTel kezében?

A Business Telekom arra készült, hogy idén vezeti be a nemzetközi piacon az XPrime nevű szolgáltatást, amellyel forradalmasítani szándékozta az internetet. Az üzleti modell lényege, hogy az előfizetők minden megnézett hirdetés után jóváírást kapnak, így akár nullára is csökkenthetik az internet előfizetési díját. A BTel bevételei nemcsak az előfizetőktől, hanem a reklámozóktól is származnak.


Azt tervezték, hogy idén 6 új európai piacra lépnek be, és a terjeszkedés első lépéseként leányvállalatokat alapítottak Ausztriában, Szlovákiában és Németországban. Április végén a BTel már 10 országban kötött franchise-szerződést, ezeknek összértéke 5,4 millió euró.

Csakhogy pénzügyi nehézségek jöttek közbe: a cég nagyon drága kötvénykibocsátásból próbált finanszírozni a fejlesztést és a terjeszkedést, a 12 százalékos kamat azonban nem volt kitermelhető. Az elmúlt hónapokban már csak a lyukakat tömködték, a terjeszkedés megállt, ezt több nyilatkozatukban el is ismerték a cég vezetői. Most úgy tűnik, Rahimkulovék mégis látnak lehetőséget a BTel megmentésére.


A Rahimkulov család Magyarországon

Megdet Rahimkulov a Forbes idei listája szerint 1,2 milliárd dolláros vagyonával a világ 1442. leggazdagabb embere. Magyarországra a Gazprom embereként érkezett, erről 2004-ben nyilatkozott a Figyelőnek. Családi vállalkozásán, a Kafijat Kft.-n keresztül akkor szerzett 64,6 százalékos tulajdont az addig a Gazprom és a Gazprombank birtokában lévő Általános Értékforgalmi Bankban. Rahimkulov előbb a Mol és a Gazprom vegyesvállalata, a Panrusgáz vezérigazgatója volt, majd ez a pozíciója 1996-ban kiegészült az ÁÉB elnök-vezérigazgatói tisztével.


A 2000-es évek elején azonban a Gazprom stratégiát váltott, és már nem volt neki annyira fontos Magyarország. Érdekes módon a Gazprom most is éppen kivonulóban van, legalábbis abból a cégből, amelyet a Déli Áramlat megvalósítására hozott létre Magyarországon.

Rahimkulov jelenleg is az egyik legnagyobb tulajdonos az OTP-ben, és az Átlátszó.hu tényfeltárása szerint az orosz milliárdos lehetett a Mol partnere abban, hogy visszaverjék az orosz befolyásszerzési kísérleteket.