Egy orosz és egy olasz bank is akcióba kezdett a magyar hitelesekért

Fotó: PhotoAlto / Laurence Mouton

-

Nincs megállás: miután pár hete jeleztük, hogy indul az öldöklő banki verseny a forintosított devizahitelesek kegyeiért, gyorsan kiderült, hogy szokatlanul olcsón adja hiteleit például a K&H és az Erste, majd mára is jutottak újabb akciók.


Ezúttal a Sberbank és a CIB jött elő vonzó hitelkiváltó ajánlattal, hogy a korábban más bankoknál eladósodott ügyfeleket – immár árfolyamkockázat nélküli, alacsony kamatozású forinthitellel – magához vonzza. Közülük legalábbis a jó adósokat, akik nem szoktak késni a törlesztőrészlet befizetésével, és van még pár milliós adósságuk.

A Sberbanknál minimum 1 millió forintnak kell lennie a fennálló tartozásnak, a március 16-ától élő kondíciók szerint erre a 6 havi BUBOR-hoz rögzített kamattal adják a kölcsönt 5-30 évre. A kamatfelár 2,4 százalék, illetve 3,4 százalék lehet, attól függően, hogy a hitel maximum 70 vagy 90 százaléka-e a fedezetként bevont ingatlan értékének. A THM ennek megfelelően 5,01 és 6,07 százalékosra jön ki. Az igénybevétel feltétele, hogy havi 120 ezer forint jóváírás (például jövedelem) érkezzen a banknál vezetett bankszámlára.


A kezdeti költségeket elengedik, pontosabban az értékbecslési díjat és a közjegyzői okirat díját a folyósítást követően jóváírják az ügyfél számláján. A kölcsön átutalásának díját és a kapcsolódó könyvelési díjat szintén visszatérítik a folyósítást követően – ez egyébként elvileg akár az 56 ezer forintot is elérhetné.


Olcsó is, meg nem is

A CIB is új ajánlatokat dolgozott ki március 16-tól: Végig FIX kölcsöne lakáscélra és szabad felhasználásra, 10 vagy 15 éves futamidővel, a futamidő alatt végig fix kamattal igényelhető. 1-100 millió forintot lehet felvenni, a hitel mögötti ingatlannak pedig minimum 4 millió forintot kell érnie (több ingatlan esetén egyenként). A bank az induló költségekre is akciót hirdetett, ami minden jelzáloghitelre vonatozik, és valóban azt jelenti, hogy gyakorlatilag 0 forintból megoldható a hitelkiváltás (egyetlen 6600 forintos jelzálogtörlési díjat kell megfizetni a Földhivatalnak a régi bank jelzálogjoga miatt).

Gergely Péter, a BankRáció.hu hitelszakértője szerint ebből a szempontból a CIB a legolcsóbb, a kamatok szempontjából viszont nem. A Végig FIX Lakáskölcsön kamata 10 éves futamidő esetén 6,69 százalék (THM: 7,20%), 15 éves futamidő esetén pedig 6,99 százalék (THM: 7,50%). A Végig FIX Szabad Felhasználású Ingatlanfedezetes Kölcsön kamata 10 éves futamidő esetén 7,69 százalék (THM 8,28%), 15 éves futamidő esetén pedig 7,99 százalék (THM: 8,59%).


15 évre bebetonozva

Ezt tehát azoknak érdemes választaniuk, érvel Gergely Péter, aki 10 vagy 15 évig tényleg nem akar aggódni a törlesztőrészletek emelkedése miatt. Itt minden rögzítve van a futamidő teljes hosszára, hiába emelkedik a jegybanki alapkamat, a bank nem drágíthat. A szakértő tapasztalata szerint ugyanis sokan nem tudják, hogy az automatikusan forintosított hiteleknek 3 hónapos kamatperiódusuk van, tehát ha a gazdasági helyzet rosszabb lesz a jövőben, akkor pár hónap alatt akár 10-20 százalékot is emelkedhet a törlesztőrészlet.

Hiába tűnt el ugyanis az árfolyamkockázat (amely a devizahiteleknél volt), kamatkockázat itt is van, amit csak minél hosszabb kamatperiódussal lehet kivédeni (a kamatperióduson belül a bank nem változtathatja meg a hitel kamatát). 3-5 éves kamatperiódusú hitel van a K&H-nál, az OTP-nél, az FHB-nél, az UniCreditnél és az Ersténél is, 10 éves kamatperiódus pedig eddig csak az UniCreditnél volt. Most már a CIB-nél is van, sőt 15 éves is, hitelkiváltásra most ez a piacon elérhető leghosszabb fix kamat. További előnye az ajánlatnak, hogy nem kell a bankhoz utalni a havi jövedelmet, vagy más extra feltételnek megfelelni, a választásnál ez is egy szempont lehet.