Egy jobbikos lesz az egyetlen ellenzéki az MNB felügyelőbizottságában

Fotó: MTI/MTVA / Földi Imre

-

A Magyar Nemzeti Bank felügyelőbizottságának elnöke a volt zuglói fideszes polgármester, Papcsák Ferenc lesz. Azt ígérte, nem pártdelegáltként viselkedik. Az országgyűlés gazdasági bizottsága most választotta meg a tagokat.


  • Papcsák Ferenc, volt fideszes polgármester - felügyelőbizottsági (fb) elnök
Tagok:
  • Madarász László (a Fidesz jelölte)
  • Szényei Gábor András (a KDNP jelölte)
  • Nyikos László (a Jobbik jelölte)
Veres János volt pénzügyminisztert, illetve Róna Péter közgazdászt hiába jelölte az MSZP illetve az LMP, nem volt esélyük. Rónának konkrétan semennyi: nem szavazott rá senki. Az előző fb mandátuma a 2014-es választásokkal megszűnt, azóta nem sikerült tagokat választani.


Az ellenzék totojázott, ezt meguntuk

- mondta a napi.hu tudósítása szerint az Országgyűlés gazdasági bizottságának elnöke, Rogán Antal. Hozzátette: „Kénytelen vagyunk valamilyen döntést hozni, mert a jelek szerint máshogy nem megy.” Nyikost azért támogatták, mert az Állami Számvevőszék korábbi alelnöke volt. Veres Jánost viszont azért nem, mert „meghamisította a 2006-os költségvetést” - mondta Rogán. Mivel a KDNP-nek is volt jelöltje, így eldőlt a kérdés, ha az ellenzék meg tudott volna nevezni két konszenzusos jelöltet, azokat a kormánypártok el tudták volna fogadni -tette hozzá a politikus.


Papcsák Ferenc azt mondta, nem pártdelegáltak lesznek, hanem egyénileg, magánszemélyként lesznek felelősek a döntéseikért.


Az MSZP elnöke szerint a Jobbik beült a hatalomba

„A Jobbik ezzel a döntéssel többé már nem ellenzéki párt, hiszen tartalmi, olykor szavazati koalícióban is van a Fidesszel” - mondta Tóbiás József, az MSZP elnöke azzal kapcsolatban, hogy a Magyar Nemzeti Bank felügyelőbizottságába a jobbikos jelölt került csak be. Tóbiás szerint így „olyan ügyek részletei maradhatnak rejtve, mint a Quaestor, a Hungária Zrt., a Buda-Cash, a jegybanki alapítványok ügye.”


Tóbiás szerint a hatályos törvények alapján Papcsák Ferenc szakmailag nem alkalmas fb elnöknek.


Nyikos László az előző parlamenti ciklusban a számvevőszéki és költségvetési bizottság elnökeként kiváló szakmai munkát végzett, mellyel minden parlamenti frakció elégedett volt - közölte a Jobbik az MTI-vel. A párt szerint Tóbiásnak „nagyon rövid távú a memóriája”, ugyanis az MSZP kormány a fideszesekkel karöltve szavazta meg a bankszektor 600 milliárdos kistafírozását IMF hitelből.