Egy dél-afrikai cég bejelentkezett az Extreme Digitalre

Fotó: VS.hu / Kummer János

-

Egy bútorüzletlánc vásárolná fel az egyik legnagyobb forgalmú magyar internetes kereskedőt. A Gazdasági Versenyhivatalhoz beérkezett a Steinhoff International leányvállalatának kérelme az összefonódás engedélyezésére. A jelenlegi tulajdonosok egyike, Várkonyi Balázs csak a tárgyalás tényét erősítette meg a VS.hu kérdésére.


A Steinhoff International Holdings Ltd. a felvásárlásra hozta létre a Genesis Investments Alpha GmbH-t, amely a közlemény szerint meg akarja szerezni az Extreme Digital részvényeinek többségét, hogy egyedüli irányítást szerezzen a cég felett.


Az Extreme Digital egy nyáron készült felmérés szerint Magyarország legnagyobb forgalmú elektronikus kereskedője. 2014-ben 23,7 milliárd forint árbevételt ért el, több mint 700 millió forintos profittal. Jelenleg két magyar magánszemély, Várkonyi Balázs és Kelemen Gyula tulajdonában van. A cég elsősorban elektronikai cikkeket árul. Az Extreme Digital éppen ma jelentette be, hogy a karácsonyi rohamra egy újabb, 3200 négyzetméteres ideiglenes raktár beüzemelésével és 110 ideiglenes dolgozó foglalkoztatásával készül.

Az Extreme Digital tulajdonos-ügyvezetője a VS.hu kérdésére megerősítette, hogy tavaly óta tárgyalnak több céggel is stratégiai együttműködés lehetőségéről, de egyik sem jutott még abba a fázisba, hogy a versenyhivatal engedélye kellene hozzá. Várkonyi Balázs nem is tudott róla, hogy a dél-afrikaiak a GVH-hoz fordultak volna. A vevőjelölt vélhetően gyorsítani akarta a folyamatot, hogy ha sikerült megegyeznie a jelenlegi tulajdonosokkal, akkor már ne kelljen sokat várni az engedélyre.

A Steinhoff International elsősorban bútorok gyártásával és nagykereskedelmével, valamint bútorok, lakberendezési termékek, elektromos készülékek és ruházati cikkek, továbbá kiegészítő termékek kiskereskedelmével foglalkozik. A Steinhoff növekedése is töretlen, idén az év első felében 15 százalékkal bővült az árbevétele, 30 országban összesen 91 ezer embert foglalkoztat.

A dél-afrikaiak folyamatosan terjeszkednek a magyarországi internetes kereskedelemben. A Magyarországon is működő eMag üzemeltetőjét, a Dante International részvényeinek 70 százalékát tavasszal vásárolta meg a dél-afrikai Naspers csoport. Ennek a vállalatnak az érdekeltsége az Allegro Group is, amelyhez egyebek között a Vatera tartozik.