Durva intézkedés a DRB-nél: csak 60 ezer forintot lehet felvenni

Fotó: VS.hu / Kozma Zsuzsi

-

Mától újabb korlátozásokat léptetett életbe a DRB-bankcsoportnál a Magyar Nemzeti Bank: 60 ezer forintra csökkentette a kifizethető betétek és más források összegét.


A DRB-bankcsoport fizetőképességi helyzete miatt az MNB mától 60 ezer forintra csökkentette a kifizethető betétek és más források összegét. Szerdán egyáltalán nem nyitottak ki a DRB-csoporthoz tartozó regionális kisbankok, csütörtökön viszont valószínűleg akkora rohammal szembesültek volna, hogy az MNB rendkívül erős kifizetési korlátot állított be: fejenként 60 ezer forintban, 90 napon keresztül. A 90 napos időtartam onnantól számítódik, hogy a felügyeleti biztosokat kedden kirendelték a bankhoz. Ez azt jelenti, hogy ha egy ügyfél már aznap felvett 60 ezer forintot vagy annál nagyobb összeget bankjától, akkor mai naptól már nem juthat hozzá további összegekhez.

A közleményben ezt úgy indokolják, hogy ezzel az érintett betétesek legszélesebb köre – ha korlátozott összegben is – de hozzájuthat a betétjéhez. Erre azért volt szükség, mert a bankok azonnali fizetőképessége a vártnál lényegesen rosszabbnak bizonyult. Hozzáteszik ugyanakkor, hogy ha a fizetőképesség néhány napon belül nem áll helyre, akkor az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) 100 ezer euróig, azaz mintegy 30 millió forint összegig kártalanítja a betéteseket.

A korlátozás a BRB Buda Regionális Bank, DRB Dél-Dunántúli Regionális Bank, DDB Dél-Dunántúli Takarék Bank és az ÉRB Észak-magyarországi Regionális Bank ügyfeleire vonatkozik.

A jegybank közben egyeztetést kezdeményezett a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal, illetve az Országos Nyugdíj-biztosítási Főigazgatósággal azért, hogy a betéteseket ne érje hátrány az adófizetési kötelezettségek teljesítése, illetve a járadékkifizetések kapcsán.

Mint ismeretes, az MNB 2015. február 24-től a betétesek halaszthatatlan védelme érdekében felügyeleti biztosokat rendelt ki a DRB-bankcsoporthoz és a Buda-Cash Brókerházhoz, mert a gyanú szerint 10-15 éve tartó, akár 100 milliárd forintot is elérő csalássorozatra bukkant. Az első információk alapján ez akár minden idők legnagyobb hazai brókerbotránya lehet.